Átlátszó: Diáklányokat bámuló, szexchatelő tanárt rúgott ki egy budapesti gimnázium

Átlátszó: Diáklányokat bámuló, szexchatelő tanárt rúgott ki egy budapesti gimnázium

Fotó: Christian Wiediger / Unsplash. A kép csak illusztráció!

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Feljelentést tett és megvált a Szinyei Merse Pál Gimnázium attól a pedagógustól, aki „sorozatosan vétett a szakma etikai követelményei ellen, a tanulókkal szemben tanúsított magatartása, a tanulók által elérhető közösségi oldalon szexuális viselkedése a tanulók lelki és mentális egészségét veszélyeztette”,  sőt, „magát egy iskolánk diákja rokonának kiadó, nem valódi lányprofil által küldött képre válaszul” a nemi szervéről küldött fotókat egy közösségi médiaplatformon.”  Ezt követően azok ellen a diákok ellen indult fegyelmi eljárás, akik az álprofilt készítették.

Novemberben elküldtek egy szaktanárt a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnáziumból, mert „az online térben korábbi figyelmeztetés ellenére pedagógushoz nem méltó módon viselkedett”. Az iskola igazgatójának tájékoztatása szerint a rendkívüli felmentés oka az volt, hogy a pedagógus „sorozatosan vétett a szakma etikai követelményei ellen, a tanulókkal szemben tanúsított magatartása, a tanulók által elérhető közösségi oldalon szexuális viselkedése a tanulók lelki és mentális egészségét veszélyeztette”, sőt, „magát egy iskolánk diákja rokonának kiadó, nem valódi lányprofil által küldött képre válaszul” a nemi szervéről küldött fotókat egy közösségi médiaplatformon” – írta meg az Átlátszó.

A tényfeltáró cikk szerint a férfi a pornográf fotókat egy olyan álprofilnak küldte, amit néhány, általa is tanított tizedikes diák hozott létre csapdának, miután a tanár az iskolában furcsán viselkedett a lányokkal. Az álprofilt először egy 16 éves lány Instagram-fiókjaként tüntették fel a diákok, majd később azt mondták a tanárnak, a lány valójában csak 14 éves, de ez a férfit nem tartotta vissza az ismerkedéstől, ő csak azon aggódott, hogy ne derüljön ez ki, mert akkor ő börtönbe megy. A kínos képek végül többekhez eljutottak, a tanárt elküldték és feljelentették.

Az Átlátszó úgy tudja: a diákoknak nem volt kihez fordulniuk segítségért, pedig több lány osztálytársuk rendszeresen arra panaszkodott, hogy kényelmetlenül érzi magát a tanár jelenlétében, mert a férfi  „kellemetlenül  bámulta a testüket”  Az ügyről az Átlátszó szerkesztőségét tájékoztató érintett szerint a tanárról az iskolában „köztudott volt”, mind a tanárok, mind a gyerekek körében, hogy „furcsán viselkedett a diáklányokkal”. A diákok tudták a pedagógusról azt is, hogy korábban szóbeli felszólítást kapott az iskola vezetésétől egy diáklány hazakísérése miatt. Egy másik alkalommal azért figyelmeztette őt az igazgatóság, mert egy diák jelezte: azon a fórumon, ahol ők kommunikálnak a tanárral, a pedagógus felnőtt tartalmakat lájkolt úgy, hogy ezt a gyerekek is látták. 

A két diák ellen mindennek ellenére fegyelmi eljárás indult az elküldött tanár emberi méltóságának megsértése miatt. Az Átlátszó forrásai szerint az indok a „a tanárral szembeni erkölcstelen viselkedés” volt. Az Átlátszót tájékoztató érintett szerint a szülők felé az iskola azzal érvelt, hogy „a gyerekek becsapták és behálózták a tanárt, majd visszaéltek a fotójával”. A fegyelmi határozatban az áll: a diák „megszegte azt a kötelezettséget, hogy az iskola pedagógusa iránt tiszteletet tanúsítson”.

Fizessen elő a Magyar Hangra!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Keresés

Árnyék podcast – A vert sereg