Elérte, sőt át is lépte a 400 forintot az euró

Elérte, sőt át is lépte a 400 forintot az euró

Euró érmék és bankjegyek. Fotó: Wikipédia

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hétfőn délután elérte történelmi mélypontját a forint: egy euróért több mint 400 forintot kellett fizetni – vette észre az Index.

15 óra után lépte át az euró árfolyama a 400 forintot, egészen konkrétan 400,179 forinton állt az európai fizetőeszköz. Nem sokkal később azonban már javult is valamelyest a forint és újra a 400 eurós határon belül volt.

Róna Péter közgazdász a napokban lapunknak arról beszélt, hogy a mostani forintgyengülés hátterében összetett okok állnak, amelyek alapvetően nem piaci eredetűek. Az biztos, hogy a kettős benzinár rendszere nem tartható fenn hosszabb ideig, mert ütközik az uniós szabályokkal. Ha nem tudja fenntartani a kormány, akkor az olcsó magyar üzemanyaggal a szomszédos országokból tankolni átjárókat finanszírozza a magyar költségvetés. Ha pedig eltörlik a hatósági árat, akkor az infláció lódul meg, és ennek eredményeként akár 2,5 százalékponttal is magasabb lehet az árszínvonal. Bármelyik eset is következik be, az gyengíti a forintot – elemezte a helyzetet a szakértő.

 

Címkék: euró, árfolyam