Átszabná az önkormányzati választásról szóló törvényt Budapesten a Mi Hazánk

Átszabná az önkormányzati választásról szóló törvényt Budapesten a Mi Hazánk

A Mi Hazánk óriásplakátja a főváros IX. kerületében 2019 áprilisában (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Az igazságosabb és arányosabb önkormányzati választások érdekében egyes választási tárgyú törvények módosításáról” címmel nyújtott be javaslatot a Mi Hazánk kedden. Mint a Telex észrevette, a módosítás visszahozná a tisztán listás választási rendszert a fővárosban, amit a Fidesz még 2014-ben szüntetett meg ugyancsak pár hónappal az akkori önkormányzati választás előtt. 

Míg jelenleg a fővárosi közgyűlés tagjainak többségét – az összesen 33 főből 23-at – a kerületi polgármesterek alkotják, a választópolgárok erről a javaslat szerint tisztán listás szavazás révén dönthetnének. Így 32 fő szerezhetne mandátumot, míg a harmincharmadik a főpolgármester lenne. Fővárosi listát az állíthatna, aki legalább három kerületben polgármesterjelölttel bír vagy főpolgármester-jelöltet állított.

A párt az alábbi indoklást mellékelte javaslata mellé: „2014-ben a Fidesz egyoldalúan vezette be az új fővárosi választási rendszert, amely kizárólag Budapestre vonatkozóan más választási rendszert jelent, mint a vármegyék esetében. Nyilvánvaló, hogy a hatályos rendszer a két legnagyobb politikai pólusnak kedvez, amely nem felel meg a demokratikus sokszínűségnek. Annak érdekében, hogy Budapest valóban a budapestieké lehessen, a város ne váljon politikai zsarolás, önkény és csaták színterévé, ezért javasoljuk a tisztán arányos választási rendszer bevezetését a fővárosi közgyűlés tagjainak megválasztása érdekében.”

A Telex cikke megjegyezte: Fodor Gábor egykori Fidesz-alapító, későbbi liberális országgyűlési képviselő a kormányközelbe sodródott Indexen megjelent véleménycikkében épp ugyanazt javasolta pár hete, mint a Mi Hazánk, javaslatát a kormánypárti sajtó is felkapta. Korábban Fodor javaslatára Karácsony Gergely főpolgármester úgy reagált: „A javaslatot semmiképpen se tekintsük Fodor Gábor javaslatának, nem életszerű, hogy a NER kitartottja saját kútfőből jutott erre”. Október végén a Fidesz Fodor ötletével kapcsolatban úgy reagált a Szabad Európának: „a Velencei Bizottság állásfoglalása alapján a választástól számított egy éven belül nem lehet módosítani a szabályokon, így ez nem időszerű felvetés”.

Jövő év június 9-én tartják majd az önkormányzati, illetve európai parlamenti választásokat is.