Átszervezhetik az NKA-t

Átszervezhetik az NKA-t

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb központosítás várható, és januártól teljesen megszüntetnék a Nemzeti Kulturális Alapot (NKA) – számolt be szerdán arról az Index, amit kedden már az Artportal, illetve a Válasz Online is megszellőztetett. Egy kulturális törvénymódosítás-csomag keretében dönthet erről a kormány, rögtön január elsejétől nehéz helyzetbe hozva számos független színházat. Az Index szerint ezek a jövőben nem kapnának működési támogatást, a színházigazgatók kinevezésében pedig vétójoga lenne Kásler Miklós miniszternek. Mindennek amiatt lehet jelentősége, mert Budapesten a legtöbb színház fenntartója a nemrég ellenzékivé vált fővárosi önkormányzat.

Az Index úgy tudja, a tervezet kidolgozásában szerepe volt a Petőfi Irodalmi Múzeum vezetőjének, Demeter Szilárdnak is. Ő viszont a lap megkeresését azzal hárította el, hogy „döntés-előkészítői anyagokról amúgy sem állna módomban nyilatkozni, ha egyébként formálisan lenne közöm hozzá.” Az NKA alelnöke, Lőrinczy György pedig azt válaszolta, hogy a törvénymódosításokat nem náluk készítik, hivatalos tájékoztatást csak az Emberi Erőforrások Minisztériuma adhat.

Ha jövő héten, gyorsított eljárásban fogadják el a törvényt, akkor január 1-jével venné át egy „kultúrstratégiai tanács” a pénzek kezelését. Ágazatonként egy-egy kiemelt intézmény vezetője kerülne a tanácsba, fölöttük pedig Kásler miniszter állna.

Az előadó-művészeti törvényt pedig úgy módosítanák, hogy a minősítéssel nem rendelkező társulatok az éves működésre nem, csak egyes előadásokra pályázhassanak. Független színházi források szerint ezt a komolyabb infrastruktúrával, akár épülettel rendelkező színházak ezt biztosan nem élnék túl.

Az Index forrásai szerint anyagi okokkal nehezen lenne mindez indokolható, hiszen körülbelül egymilliárd forintról van szó, miközben a kormány által a kultúrtao-kompenzációra fordított összeg például több mint 37 milliárd forint.

Az NKA 1993-tól működik, költségvetése pedig a szerencsejáték-adóból áll össze. Az utóbbi években a kuratóriumokban kétharmados többség jutott a kormány és a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) által delegált tagoknak, szemben az egyharmadnyi szakmai delegálttal. Az önállóság végül 2016-ban szűnt meg, ekkor került az intézmény az EMMI alá.

Nemrég egyébként megszüntették a kulturális tao-támogatást is, így megszűnt a piaci forrásokból, jegyeladás után lehívható támogatás lehetősége. Az összeg elosztásáról azóta a kormány dönt.

Frissítés: Az Emberi Erőforrások Minisztériuma sajtóközleményben reagált a hírekre – írta az Index. A minisztérium szerint valójában nem szüntetik meg teljesen az NKA-t, viszont átszervezhetik azt. „A kulturális törvényjavaslat célja, hogy tiszta működési modellt teremtsen a kultúrában, így például a színházak fenntartásában és finanszírozásában. Az erről szóló javaslat hamarosan az Országgyűlés elé kerül” – állította az Emmi. Azt a minisztérium cáfolta, hogy Kásler vétójogot kapna a színházigazgatók kinevezésében. A hivatal szerint csupán annak a lehetőségét teremtenék meg, hogy legyenek önkormányzati és állami közös fenntartású színházak is.