ATV: május 2-ára hívhatja össze a parlament alakuló ülését Áder János

ATV: május 2-ára hívhatja össze a parlament alakuló ülését Áder János

Budapest, 2022. április 4.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke győzelmi beszédet mond a Fidesz-KDNP eredményváró rendezvényén, a Bálnában az országgyűlési választás és gyermekvédelmi népszavazás napján, 2022. április 3-án.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Országgyűlés alakuló ülését a választást követő 30 napon belül, május 3-áig kell összehívnia az államfőnek. Áder János leköszönő államfő, az előzetes konzultációk alapján, május 2-ára hívja össze az alakuló ülést – tudta meg az ATV kormánypárti politikusoktól.

Miután a köztársasági elnök az alakuló ülésen tesz javaslatot a kormányfő személyére – akit az Országgyűlés választ meg a képviselők több mint felének szavazatával – Orbán Viktort május 2-án választhatják meg ötödszörre is miniszterelnöknek. A választáson győztes Fidesz-KDNP minden eddiginél több vokssal, 135 országgyűlési mandátummal rendelkezik.

Orbán Viktor a múlt heti nemzetközi sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a kormányalakítás nem lesz gyors, szerinte május végénél hamarabb nem zárul le. Ugyanakkor azt nem tartotta lehetetlennek, hogy Lázár János visszatér a kabinetbe.

Az alakuló ülésről az már kiderült, hogy az ellenzék egy része nem lesz ott. Fekete-Győr András és Hadházy Ákos ugyanis már bejelentette, hogy a Momentum 11 képviselője bojkottálja a parlament alakuló ülését, illetve demokratikus garanciát biztosító feltételeket szabnak. 

Hadházy arra is felszólította az ellenzéki képviselőket, hogy parlamenti alelnöki, jegyzői posztot, tisztségeket se vállaljanak.

Ungár Péter, az LMP elnökségi tagja azonban értelmetlennek tartja a bojkottot. Mint Facebook-oldalán írta: „az igény, hogy a negyedik kétharmad után gondoljuk teljesen újra a politikánkat, jogos. De ha azt gondoljuk, hogy a magyar emberek akkor fogják az ellenzéket választani a Fidesz helyett, ha a parlament nyitóülésén való részvételből csinálunk politikát, akkor félő, hogy nagyon rossz irányba indulunk. Mi nem fogjuk bojkottálni az alakuló ülést, mert a jelenlegi helyzetben nevetségesnek éreznénk. Nem fogunk bojkottálni semmit, mert az ellenzék korlátozott lehetőségeinek a megoldását nem a további önkorlátozásban látjuk. És nem fogunk bojkottálni semmit, mert megértettük, hogy a legelkötelezettebb ellenzéki szavazókon kívül senkit nem érdekel a siránkozásunk.”

Az MSZP, a Párbeszéd és a DK még nem döntötte el, hogy mit tesznek az alakuló ülésen, erről előbb egyeztetnek – tudta meg az ATV.