ATV: Nyíregyházán olyan sok lett a beteg, hogy a kórház már nem tudja az elvárt színvonalat biztosítani

ATV: Nyíregyházán olyan sok lett a beteg, hogy a kórház már nem tudja az elvárt színvonalat biztosítani

Védőruházatot viselő egészségügyi alkalmazott koronavírussal fertőzött betegeket ápol (Fotó: MTI/EPA-ANSA/Massimo Percossi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Egyetlen egy ellátórendszer sem, a magyar sem, volt arra felkészülve, hogy a normális betegforgalomhoz képest sokszorosára növekedett betegszámot kelljen ellátni, mint az általános osztályokon, mind az intenzív osztályokon – erről beszélt az ATV-nek Szűcs Attila, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály osztályvezető főorvosa, aki a nyíregyházi Jósa András Kórház munkatársa.

Mint elmondta, a magas halálozás nem csak abból ered, hogy egy komoly és sok szövődménnyel járó betegségről van szó, hanem hatalmas a betegek száma. – Az egészségügyi rendszerre egyszerre óriási mennyiségű súlyos beteg érkezik és ilyen nagy számú beteg ellátása során már nem tudjuk biztosítani azt a rendkívül magas szakmai színvonalat, az intenzív tekintetében azt a komplex intenzív ellátást, amely mellett normál körülmények mellett sok beteg meggyógyulna – mondta Szűcs Attila.

Az ATV annak apropóján kereste a kórházat, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórházak közösségi oldalukon egy videót tettek közzé a koronavírusos betegek ellátásáról. – Aki testközelből látja, hogy ez a koronavírus milyen tüneteket, milyen elesettséget, milyen gyengeséget okozhat, az komolyan veszi. Azok az emberek, akik kicsit távolabbról szemlélik és nem élik át testközelből a betegség a súlyosságát, azok talán még lazábbak – fogalmazott Szondi Zita megbízott igazgató.

https://www.facebook.com/szszbmk/posts/4186369694709748

 Lövei Csaba, a Párbeszéd önkormányzati képviselője arról beszélt az ATV-nek, Nyíregyházán a kórházban már több mint 400 koronavírusos beteget ápolnak.

Frissítés:

 A nyíregyházi Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház közleményben reagált a fentiekre: mint a szon.hu írja, a kórház „határozottan visszautasítja a különböző sajtóorgánumokban megjelent cikkeket, melyek az ATV-re hivatkozva azt sugallják, hogy nem tudják az elvárható szakmai színvonalon garantálni a betegellátást.”

– A többszörös terhelés, a beáramló betegek nagy száma ellenére is korszerű eszközökkel, a világon most fellelhető legkorszerűbb terápiával biztosítjuk betegeink gyógyítását, ennek érdekében orvosaink, ápolóink mindent megtesznek – tájékoztatta a portált az intézmény sajtóosztálya.

Ahogy Európa többi országában, Magyarországon is meredeken emelkedik a fertőzöttek és a kórházi kezelésre szorulók száma. Ez mindenütt a megszokottnál sokkal nagyobb terhet jelent az egészségügy számára. A dezinformációk, tudatos félretájékoztatások nem segítik az egészségügyben dolgozók munkáját, akik pedig minden egyes beteg életéért az utolsó pillanatig küzdenek. Ezek a félrevezetések megrendíthetik a betegek bizalmát az orvosokban és ápolókban, pedig jelen helyzetben erre mindenkinek nagy szüksége van – zárul a közlemény.