Az Áder János alapítványa által menedzselt alap bevásárolt részvényekből

Az Áder János alapítványa által menedzselt alap bevásárolt részvényekből

Áder János köztársasági elnök a Magyar Horgászat Nagyköveteinek VIII. találkozóján és horgászversenyén, a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) rendezvényén Székesfehérváron, a palotavárosi tavaknál 2021. június 24-én (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az mfor.hu információi szerint az FE-Group Invest Vagyonkezelő, Tanácsadó és Nagykereskedelmi Zrt. magánszemély tulajdonosa részvényei 24,9 százalékát az Áder János alapítványa által kezelt alap veszi meg. A minősített többséget biztosító pakett, s az egyedüli irányítási jog az Alteo alternatív energiaszolgáltatóhoz kerül. 

Pár nappal ezelőtt tette közzé az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) weboldalán, hogy 1 milliárd forintos jegyzett tőkéjének 75,1 százalékát kitevő részvényei megvételéről szerződést kötött az FE-Group Invest Zrt.-vel. Egy magánszemély, Balatoni Henrik az eladó, aki két társával 1997 júniusában alapította meg a céget. 2001 novemberében jelentős befolyásra tett szert, 2017 májusa óta pedig már az FE-Group egyedüli részvényese.

Az Alteo közleménye szerint a 75,1 százalékos pakett a szerződésben részletesen meghatározott feltételek teljesülése esetén, a tervek szerint várhatóan egy hónapon belül kerülhet a birtokába. 

Az Alteo egyébként nem egyedül válhat az FE-Group tulajdonosává, hiszen annak kisebbségi, 24,9 százalékos részesedését a Kék Bolygó Klímavédelmi Kockázati Tőkealap szerzi meg, ami azt jelenti, hogy az alapító Balatoni Henrik teljesen kiszáll a cégből.

A kék Bolygó Klímavédelmi Kockázati Tőkealapot az Áder János volt köztársasági elnök alapítványaként elhíresült Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kezeli. A Gazdasági Versenyhivatal valószínűleg jóvá fogja hagyni a tranzakciót,  amelyre egyébként már az MKB Bank is reagált. Egyrészt továbbra is vételre ajánlja az Alteo részvényeit, azok célárát majdnem 3 százalékkal megemelte, vagyis azt várja, a BÉT-en csütörtökön 2750 forinton forgó papírok egy év múlva ilyenkor nem 2951, hanem akár 3031 forintot érhetnek.