Az Agrárminisztérium összeszámolja, mennyivel károsította meg Bige László a gazdákat

Az Agrárminisztérium összeszámolja, mennyivel károsította meg Bige László a gazdákat

Nagy István agrárminiszter beszél a magyar gazdák védelméről tartott sajtótájékoztatón az Országház Mikszáth Kálmán Termében 2021. november 29-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Agrárminisztérium (AM) azon dolgozik, hogy számszerűsítse, mennyi pénzzel károsította meg Bige László, a Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa a magyar gazdákat – közölte Nagy István tárcavezető a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) elnökével tartott közös hétfői sajtótájékoztatóján.

Az MTI szerint az agrárminiszter hangsúlyozta: megvédik a magyar gazdákat és fogyasztókat a tisztességtelen vállalkozóktól. Szerinte Bige László komoly csapást mért a magyar mezőgazdaságra, cége – piaci helyzetét kihasználva – mesterségesen emelte a műtrágya árát, a mostani egyébként is magas világpiaci árak mellett, így annak költsége az előző évekhez képest a négyszeresére nőtt.

Nagy István szerint Bige László ezzel nemcsak piaci szabálytalanságot, hanem „megbocsáthatatlan etikai vétséget” is elkövetett, amellyel minden magyar vásárlót megkárosított, hogy extraprofithoz jusson. – Az Agrárminisztérium határozottan kiáll azért, hogy a gazdálkodókat és a magyar családokat senki se károsítsa meg saját profitnövekedése érdekében – mondta. Közölte azt is, hogy míg egy intenzíven termelő, szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó gazdálkodó korábban hektáronként 50-85 ezer, jelenleg már 205-255 ezer forint értékben juttat ki a földjére műtrágyát. A tisztességtelen és etikátlan kartellezés miatt, hét éven át nemcsak a magyar gazdák fizettek többet a műtrágyáért, hanem minden magyar ember a kenyérért, gyümölcsért és zöldségért; tehát az alapvető élelmiszereinkért – fogalmazott.

Nagy István elmondta, hogy a kartell a teljes hazai műtrágyapiacot érintette, amelynek működését feltárta a Gazdasági Versenyhivatal (GHV), amely 14,1 milliárd forintos bírságot szabott ki a kartellezőkre. A tárcavezető leszögezte: a „baloldali milliárdos, Bige László, még egy fenyegetésnek beillő nyilatkozatot is tett a gazdák irányába”, miszerint idén a magyar gazdák már csak egyetlen napon vehetnek műtrágyát, ami megmarad, azt mind külföldi vevőnek adják el. Ezzel Nagy István szerint Bige felmondta a magyar gazdaság szereplői közti szolidaritást, és nyíltan megfenyegette a magyar gazdákat. A szaktárca most azon dolgozik, hogy számszerűsítsék, mennyivel károsított meg „minden egyes magyar gazdát” ez a vállalkozó – mondta a miniszter.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke a többi között arról beszélt, hogy a földgáz árának tízszeresére emelkedése mellett kartellezés is rombolta a műtrágyapiacot Magyarországon. Szavai szerint nem véletlenül szabott ki a GVH rekordmagas büntetést a Nitrogénművek Zrt.-re és vállalatcsoportjára. – Ha a hozzáállás nem az lenne, mint amit most látunk, ha nem egy további agresszió áldozatai lennének a magyar gazdák, hanem megbánó magatartást látnánk, akkor ezek az árak akár olcsóbbak is lehetnének – fogalmazott Győrffy Balázs. A NAK elnöke rögzítette: a nitrogénműtrágya a növények üzemanyaga.

Márky-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelöltre utalva azt hangoztatta: „gyakorló gazdálkodóként külön kikérem magamnak, hogy a tőlem ellopott pénzből finanszírozzák egy olyan ember miniszterelnök-jelölti kampányát, aki hódmezővásárhelyi polgármesterként a földadó bevezetésével üzent a magyar vidéknek”.

Jakab István, a Magosz elnöke szerint Bige László esélyt kapott, élt a lehetőséggel, komoly vagyont szerzett és ezt a vagyont csalásra és zsarolásszerű tevékenységre használta, amit a Magosz a leghatározottabban visszautasít. Egyúttal arra kérte a magyar kormányt és a bűnüldöző szerveket, hogy a leghatározottabban lépjenek fel az ügyben. A Magosz elnöke beszámolt arról is, hogy a helyzet miatt a tavaszi fejtrágyázás csak részben biztosított, ami komoly hozamkiesést okozhat a gazdáknak.

Nagy István újságírói kérdésekre válaszolva közölte: a múlt héten minden hazai műtrágya-előállítóval tárgyalt és a magyarországi szükséglet fedezésének mikéntjéről e hét végén várható bejelentés. – Ha kell, akkor importból is, de lesz elég műtrágya – szögezte le az agrárminiszter. Szintén újságírói felvetésre reagálva úgy vélte, asztalra kell tenni annak a lehetőségét, hogy állami vagy magánvállalkozásként olyan műtrágya-előállítót hozzanak létre, amely az ország stratégiai ellátását biztosítani tudja.

Előzőleg, pénteken a Nitrogénművek Zrt. azt közölte ugyancsak az állami hírügynökséggel, hogy a társaság folyamatosan kínál műtrágyát a magyar gazdálkodóknak közép-európai piaci árszinten. Egyben – a közlemény szerint – biztosította minden ügyfelét és partnerét, hogy eleget tesz vállalásainak, és mindent megtesz a hazai és külföldi piac kiszolgálásáért.

Bige László, a Nitrogénművek tulajdonosa hosszabb ideje nem ápol jó kapcsolatot a kormánnyal. Több alkalommal is jelezte, hogy Márki-Zay Péter áll közel hozzá, és még pénzzel is támogatta a miniszterelnök-jelöltet. Nitrogénművek Zrt.-t októberben 14 milliárd forintra bírságolta kartellezésért a Gazdasági Versenyhivatal. Bige László ezt is politikai támadásnak tartja.

(MTI)