Az Akadémia kiáll a kutatóhálózata megtartása mellett

Az Akadémia kiáll a kutatóhálózata megtartása mellett

Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke (j) és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a testület 191. közgyűlése előtt az MTA fővárosi székházában 2019. május 6-án. (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) a kutatóintézet-hálózatot az akadémián belül kívánja tartani – ezt közölte Lovász László az MTA több órás közgyűlési vitája után. A kérdés hosszú hónapok óta feszültséget okoz a kormány és az akadémia között: a kabinet szeretné azt kiszervezni és új finanszírozást megvalósítani, míg az MTA megtartaná. Most ezt kimondta a legfőbb fórumuk is. Lovász László elmondása szerint egyúttal elfogadhatatlannak minősítették a „kényszerítésnek azon módszereit”, amivel a minisztérium próbálkozott.

Az

akadémia közgyűlése azt elfogadta, hogy a kutatóintézet-hálózat

élére jöjjön létre egy irányító testület, ennek vezetője az

MTA elnökének és a miniszterelnöknek a közös jelöltje lenne. A

grémiumban pedig egyharmad-egyharmad arányban képviseltetné magát

az akadémia, a kutató-intézethálózat, illetve a kormány. Ezzel

szerintük kielégítették a kormány azon igényét, hogy megfelelő

befolyásul legyen a hálózat irányítására.

Sorakozzunk fel az Akadémia mögé! | Magyar Hang

A gazdaság digitalizációja forradalmi változásokhoz vezet - állítja ezt egy ötszáz fős uniós szakértői konferencia, amely e hónapban Maryanne Thyssen uniós biztos kezdeményezésére tekintette át az EU kilátásait e téren. Általános az a vélemény, hogy az „ipar 4.0" kihívása óriási, de nehezen pontosítható. Jean-Claude Juncker szerint veszélyekkel terhes időszak jön.

A

közgyűlésen részt vett a kormány képviseletében az innovációs

és technológiai miniszter, Palkovics László is. Mint kiderült,

nem is volt elégedett, hiszen az akadémiai döntések nincsenek

összhangban azzal, amit a kormány szeretne. Ezért további

tárgyalásokat sürgetett, az egyeztetéseket már kedden folytatná.

A közgyűlés kezdetén Lovász László arról beszélt, hogy a teljes magyar tudományosság jövőjét meghatározó döntések előtt állnak. Egyetértett azzal, hogy jöjjön létre a kormányzati igények hatékonyabb megvalósítása érdekében egy új, az akadémiai kutatóhálózatot irányító szervezet. Ennek a testületnek az összetétele és jogköre azonban csak olyan lehet, amely garantálja a tudományos kutatások szabadságát, függetlenségét és feltételeinek stabilitását. Az elnök úgy fogalmazott, hogy az akadémiai kutatóhálózat nemzeti kincs. – Olyan érték, amelynek egyben tartása mindannyiunk érdeke – fogalmazott.