Az Alaptörvény tizedik módosítása lesz a téma a parlamentben

Az Alaptörvény tizedik módosítása lesz a téma a parlamentben

Az Alaptörvény asztala (forrás: martfu.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Alaptörvény tizedik módosításának vitáját kezdi meg a Ház kedden. A képviselők napirend előtti felszólalásokkal nyitják az ülésnapot, majd megemlékeznek a madarak és fák napjáról. Ezt követően kezdik meg az Alaptörvény tizedik módosításáról szóló vitát. A változtatás megadná a kormánynak azt a felhatalmazást, hogy ha kell, az Ukrajnában folyó háború miatt gyors döntést hozhasson.

Az Alaptörvény módosívásával együtt tárgyalja meg az Országgyűlés a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló előterjesztést is. Az Országgyűlés ugyancsak megvitatja a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő szabályozási kérdésekről szóló törvényjavaslatot, majd napirend utáni felszólalásokkal zárja keddi munkáját – írja az MTI.

Varga Judit igazágügyi miniszter május 3-án nyújtotta be az Alaptörvény módosítását, amely arra ad lehetőséget, hogy a szomszédos országban felmerülő háborús helyzet, fegyveres konfliktus vagy humanitárius katasztrófa esetén a kormány veszélyhelyzetet hirdethessen. Azt, hogy az újraválasztott kormány ismét módosítaná az Alaptörvényt, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be az április 21-ei kormányinfón.