Az Alkotmánybíróság nem talált kivetnivalót a pedagógusok sztrájkjogának korlátozásában

Az Alkotmánybíróság nem talált kivetnivalót a pedagógusok sztrájkjogának korlátozásában

A Budapest IX. Kerületi Molnár Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola tiltakozó tanárainak csoportképe. Fotó: a tiltakozó tanárok

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ellenzéki képviselők azért nyújtottak be indítványt az Alkotmánybírósághoz, hogy az utólag vizsgálja felül a pedagógussztrájk esetén meghatározott elégséges szolgáltatásról elfogadott jogszabályt. Ez a módosítás gyakorlatilag értelmetlenné tette a pedagógusok sztrájkját.

Az ellenzéki képviselők a 444 szerint azt kérték az Alkotmánybíróságról, hogy semmisítse meg az elégséges szolgáltatásra vonatkozó paragrafusokat. De ezt az Alkotmánybíróság nem tette meg, hanem gyakorlatilag kimondta, hogy a jogszabály tökéltesen jól van így.

A határozat szerint „nem alaptörvényellenesek azok a rendelkezések, amelyek meghatározzák a még elégséges szolgáltatások pontos tartalmát a köznevelési intézményekben megtartott sztrájk esetén". Mint írják, az olyan munkahelyeken, amelyek tevékenysége jelentős hatást gyakorol az emberek életére, lehetőség van törvényileg meghatározni.

A képviselők hiába érveltek azzal, hogy a törvény olyan magasan határozta meg az elégséges szolgáltatás mértékét, hogy ezáltal észre sem lehet venni, hogy a pedagógusok sztrájkolnak. Az Alkotmánybíróság azzal érvelt, hogy a köznevelési törvény elsődlegesen a gyerekek érdekét és tanuláshoz való jogát tartja szem előtt, és ebben a szellemben született az elégséges szolgáltatásról szóló paragrafus is.