Az Alkotmánybírósághoz fordultak az egészségügyi dolgozók a végkielégítésük miatt

Az Alkotmánybírósághoz fordultak az egészségügyi dolgozók a végkielégítésük miatt

Műtét közben Illusztráció: Pixabay.com

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mivel véleményük szerint a nekik járó összegnél kevesebb végkielégítést kaptak, Alkotmánybírósághoz fordultak azok az orvosok és szakápolók, akik márciusban nem írták alá az új szolgálati jogviszonyról szóló szerződést – írta a Világgazdaság alapján a Hvg.hu.

Mint emlékeztetnek, mintegy 5500 egészségügyi dolgozó nem kívánt az új feltételek mellett az állami ellátóintézményekben dolgozni. Azok, akik nem írták alá a szerződést, egy-három havi végkielégítést kaptak, holott közalkalmazottként – a jogviszonyuk hosszától függően – akár nyolchavi bérnek megfelelő összeget is kaphattak volna.

Érdekükben a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), a Magyar Helsinki Bizottság és a Magyar Orvosi Kamara közösen lép fel. Asbóth Márton, a TASZ jogásza azt mondta a lapnak, hogy az állami egészségügyből távozóknak már ki is fizették a megérdemeltnél kisebb végkielégítést. A TASZ a másik két szervezettel együtt közös beadványt készített, amellyel az Alkotmánybírósághoz fordulhatnak a károsultak. Ezt a beadványt minden érintett kitölthette és elküldhette az Alkotmánybíróságnak május 17-ig.

Asbóth szerint ez jogi értelemben nem jelent pertársaságot, de az Ab vélhetően egyesíteni fogja az ügyeket és egyben bírálja el azokat. Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke szerint a korábbi közalkalmazotti jogállás szerint kellett volna a végkielégítéseket rendezni.

Fizessen elő a Magyar Hangra!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Kötöttfogás Extra

Keresés

Csatlakozzon hozzánk Patreonon

AZ ÉLET MEG MINDEN PODCAST – Zubreczki Dávid

Árnyék podcast – Mikor lépünk ki az EU-ból?