Az állam egyenként több mint 200 millió forintot adott orvosi szolgálati házakra

Az állam egyenként több mint 200 millió forintot adott orvosi szolgálati házakra

Fotó: Unsplash/Hush Naidoo

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Magyar Falu Program keretében 2019-ben az állam összesen 3 milliárd 89 millió forintot biztosított az önkormányzatoknak, hogy ebből 13 darab orvosi szolgálati házat építsenek – írja a 24.hu. Átlagban tehát nagyjából 230 millió jutott egy beruházásra. A Miniszterelnökség szerint 27 orvosi szolgálati lakást fel is újítottak a pályázat kezdete óta. Ez jóval kisebb költséggel jár, Rétvári Bence a Facebook-oldalán jelentette be, hogy Acsán például 28 millió forintért alakítanak ki szolgálati lakást a rendelő épületében.

Idén 15 település számára nyílhatott meg ez a lehetőség a Magyar Falu Program keretében, de a kormány a járványhelyzet miatt úgy döntött, hogy csak öt települést tud támogatásban részesíteni.

Közülük az egyik Nagydorog önkormányzata, amely 381 millió forintos állami támogatást nyert orvosi szolgálati lakás építésére. Ezt a közösségi oldalán jelentette be Borbélyné Töttösi Ágnes polgármester. Ugyanakkor a portál hiába kereste a miniszterelnökséget azzal a kérdéssel, hogy tegyék közzé az idei nyertesek listáját is, azt a választ kapták, hogy a 2020-as támogatások egyelőre nem nyilvánosak. Eközben Nagydorog polgármestere arról számolt be, hogy a 381 millió forintot már át is utalták az önkormányzatuk bankszámlájára. 

A polgármester bejegyzéséből az is kiderül, hogy az orvosi lakás teljes alapterülete 219 négyzetméter, és a „házban a legmodernebb épületgépészeti eszközök, beépített hűtő-fűtő, árnyékoló és légtechnikai berendezések is helyet kapnak, ezáltal biztosítva az orvosi család legmagasabb szintű kényelmét”.

A portál kereste Borbélyné Töttösi Ágnest is, hogy megtudja, a teljes összeget a szolgálati lakás megépítésére fordítják-e, illetve, hogy önkormányzati telken építkeznek-e majd, de a polgármester nem válaszolt a kérdéseikre. A lap úgy tudja, Nagydorogon egy fiatal orvos költözik majd be a házba, aki idén áprilisban állt munkába a településen.

2020-as pályázati anyag szerint a települések nyolc vázlatterv alapján választhatják ki a számukra megfelelő házat. Az épületek nagysága 177 és 218 négyzetméter között mozog, viszont a nyolc változatból csupán az egyikben van rendelő. A 24.hu egyelőre hiába várja a választ arra a kérdésre, hogy miért kerülnek 200 millió forintnál többe az orvosi szolgálati lakások. 

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.