Az állami tankönyv sincs ingyen, és a diákoknak sem tesz jót

Az állami tankönyv sincs ingyen, és a diákoknak sem tesz jót

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára (balra), Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős helyettes államtitkár (jobbra) és Kovács Péter, a XVI. kerület fideszes polgármestere segít a Sashalmi Tanoda Általános Iskolába érkezett tankönyvek szortírozásában 2019. augusztus 26-án. Az Emmi államtitkára a tankönyvek országos kiszállításáról tartott sajtótájékoztatót az iskolában (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A tankönyvpiac államosítása a szakemberek szerint veszélyezteti az oktatás minőségét.

Még 2013-ban kezdte meg a kormány a tankönyvrendszer átalakítását: a szabad tankönyvválasztás megszüntetésével a magánkiadókat kiszorították a piacról, kötelezővé téve, hogy az iskolák már csak a két állami kiadó egyentankönyveit rendelhessék meg. A 2013 végén elfogadott tankönyvtörvény 2014 januárjától már nem engedélyezte a magánkiadók új tankönyveit, de ebben az évben még tovább szigorították a rendszert azzal, hogy a 2018 végén lejárt tankönyves engedélyeket sem hosszabbíthatják meg a magánkiadók. Ennek értelmében több száz népszerű kötet került le a tankönyvjegyzékről. 

– Az állami egyentankönyvekről sok szülőnek rossz tapasztalata van, korábbi felmérésünkből kiderült, a nyilatkozó szülők 80 százaléka nem volt elégedett az állami tankönyvek minőségével. Sok más európai országban széles, minőségi tankönyvválaszték áll a tanárok rendelkezésére, így ebből a szempontból a magyar diákok versenyhátrányba kerültek. Példa nélküli az ingyenességre hivatkozva hatalmi erővel ellehetetleníteni komoly szakmai műhelyeket – fogalmaz lapunk megkeresésére Miklós György, a Szülői Hang Közösség képviselője.

Bár a kormány szerint az állami tankönyveket ingyen kaphatják meg a diákok, valójában kölcsönről van szó, mivel a példányokat év végén vissza kell juttatni az iskolai könyvtárba, így nem használhatók később a felvételire, érettségire való készülésnél, és azokba elvileg nem szabad jegyzetelni, még a lényeget kiemelni sem. Ha mégis rossz állapotban kerül vissza a könyv, a szülők kötelesek megtéríteni a kárt. 

A tankönyvpiac államosításának további részleteit keressék a Magyar Hang szeptember 6-án megjelent 2019/36. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja jövő csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/36. számban? Itt megnézheti!