Az amerikaiak már Paks körül sürgölődnek

Az amerikaiak már Paks körül sürgölődnek

A Paksi Atomerőmű (Fotó: atomerőmű.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nemcsak az orosz olajról és gázról való leválást segíti a friss REPowerEU programmal az Európai Bizottság, hanem technikai támogatást ad arra is, hogy a Paksi Atomerőmű is be tudjon szerezni az oroszok helyett máshonnan is nukleáris fűtőanyagot – derül ki a Financial Times pénteki cikkéből, amelyet a Portfolio idéz.

A lap szerint az amerikai Westinghouse cég szeretné megszerezni a hatósági engedélyt nukleáris fűtőanyag szállítására abban az öt uniós országban, ahol orosz gyártású atomerőművek működnek. Ezek az erőművek jelenleg a Roszatom érdekeltségétől, a TVEL-től vásárolják a fűtőanyagot.

Az amerikai cég 2008-ban Finnországban már szállított fűtőanyagot a VV440-es típusú reaktorhoz, és akkoriban az említett öt országban is volt engedélye, amit most gyorsított ütemben szeretne megszerezni, hogy már 2023-ra képes legyen a nukleáris fűtőanyag beszállítására ezekbe az országokba.

Az Európai Bizottság az engedélyezési folyamatot (tagállami hatáskör) technikai háttérsegítséggel támogatja a szerdán bemutatott REPowerEU program szerint.

A Paksi Atomerőmű a lap megkeresésére jelezte, a nukleáris fűtőanyag beszállítói diverzifikációjára törekszenek, bár időközben hosszú távra elegendő orosz fűtőanyagot tároltak be.

 

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.