Az ÁSZ jelentése szerint „rendkívül jó arányban” van megtakarítása a tanároknak

Az ÁSZ jelentése szerint „rendkívül jó arányban” van megtakarítása a tanároknak

A 2022. január 31-i pedagógussztrájkban részt vevő intézmény (Fptó: Pedagógusok Szakszervezete)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miközben a tanárok megalázóan alacsony fizetésük miatt sztrájkoltak, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) pénzügyi kultúrájukról készült jelentést tett közzé márciusban – írta a Népszava hétfőn.

Az eredmények szerint a megkérdezettek 86 százaléka azt állította, rendelkezik valamilyen nagyságú megtakarítással, amit a jelentés „rendkívül jó aránynak” tart. Akiknek nem volt spórolt pénze, azok azt alacsony jövedelmükkel, gyermekeik nevelési költségével, illetve idős szüleik támogatásával indokolták. Míg a megtakarítással rendelkező pedagógusok 75,32 százaléka minden hónapban félre tud tenni valamennyit, a többiek eseti jelleggel számoltak be erről.

Összesen az ÁSZ jelentése 752 pedagógust kérdezett meg, akik közül 705-en adtak „érvényes válaszokat” a 21 kérdésre. Átlagéletkoruk 50,5 év volt, a legfiatalabb megkérdezett 24 éves, a legidősebb 74 éves volt. A kutatás az ÁSZ szerint azért volt fontos, mert a pedagógusuk tudása és viselkedése jelentős hatással van az általuk oktatott tanulók pénzügyi tudatosságára. 

A lap emlékeztetett: nem szerepel a jelentésben, de összevetésül érdemes megemlíteni, hogy ma Magyarországon a pályakezdő állami oktatásban elhelyezkedő tanárok bruttó 219 ezer forintot (a 15 ezres pótlékkal együtt nettó 160 ezret) vihetnek haza havonta, ami éppen megegyezik egy szakmunkás minimálbérével.