Újabb ágazat tiltakozik a katatörvény miatt: autókkal vonultak fel a Hősök terén

Újabb ágazat tiltakozik a katatörvény miatt: autókkal vonultak fel a Hősök terén

Gépjárművezetést tanító szakoktatók felvonulnak a katatörvény miatt a Hősök terén (Fotó: R. Kiss Kornélia / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Autóvezetést oktatók demonstrálnak a Hősök terén amiatt, mert kikerültek a katatörvény hatálya alól, és bár ők is autóval dolgoznak, a taxisokkal szemben nem a nyolcvan százalékos költséghányad alá esnek az átalányadózásban – jelentette a Magyar Hang helyszíni tudósítója. A megmozdulás pénteken 11.30-kor kezdődött, a forgalmat nem akadályozta. Riporterünk szerint 12.30 körül az autók elindulnak a Népligethez, ahol szintén felvonulnak, de a forgalmat ott sem fogják akadályozni. 

Barta Judit autóvezetés-oktató, a tiltakozást szervezőinek vezetője azt nyilatkozta a Magyar Hangnak: körülbelül 4000 autóvezetés-oktató van Magyarországon, és az ő tapasztalatai szerint a háromnegyed részük érintett a Katában. – Körülbelül háromnegyedük autósiskoláknak számláz, az autósiskola pedig a tanulónak. A maradék vagy magának a tanulónak számláz, vagy Kft-vel, Bt-vel rendelkezik – mondta el.

Barta Judit szerint az adóváltozás többletköltségekkel fog járni, ez pedig azzal, hogy körülbelül harminc százalékkal meg fog emelkedni a jogosítvány ára. – Így sem olcsó a jogosítvány, ezután luxus lesz – vélekedett az oktató. Az átlagos óradíjak elmondása szerint jelenleg 6000 és 10 000 forint között vannak.

Arra is kitért, nekik nem az a céljuk, hogy a kata visszajöjjön, hanem az, hogy ugyanúgy bekerülhessenek az átalányadó nyolcvan százalékos költséghányadába, mint az összes olyan vállalkozó, aki a saját autójával dolgozik. Ilyen a személyszállítás, a fuvarozás is – fejtette ki Barta Judit. Szerinte akkor, ha nyolcvan százalékos költséghányaddal dolgozhatnának, az átalanyadót ki tudnák gazdálkodni az autóvezetés-oktatók.

– Itt mindenki a saját autójával dolgozik. Az üzemanyagköltségek így is magasak, és ha megszűnik a benzinárstop, még magasabbak lehetnek, közben az infláció miatt a mi költségeink is emelkedek. Ezek az autók sokkal több szervízt igényelnek, mint a normál használatban lévő autók. Nekem például másfél havonta van olajcserém. Ennek az ára pontosan a kétszeresére emelkedett az elmúlt három hónapban. Nem olyan régen romlott el az autóm, egy sima javítás 350 ezer forintba került – magyarázta az oktató.


Korábban a járművezetést oktató szakoktatók szervezete, a Szakoktatók Országos Érdekképviseleti Egyesülete is jelezte, hogy a kormányhoz fordulnak az autóvezetés-oktatókat is érintő adóváltozás miatt – erről az egyesület honlapján számolt be a szervezet elnöke, Huszti László, aki felhívta a figyelmet, hogy a szakoktatók is számláznak vállalkozásoknak – az autósiskoláknak – így kiesnek a katából.

Az egyéni vállalkozók számára – az adóterhelést és az adminisztráció egyszerűségét tekintve legkedvezőbbnek tűnő – következő szóba jöhető adózási forma az átalányadózás, amely a bevételből az Szja-törvény által lehetővé tett fix költséghányad levonása után keletkező jövedelemre határoz meg személyi jövedelemadó, illetve járulékfizetési kötelezettséget. A szakoktatók esetében az alkalmazható költséghányad 40 százalékos, így viszont egy évi 12 millió forint árbevételű vállalkozó összes adó- és járulékterhelése a korábbi katás érték több mint négyszeresére, hárommillió forint közelébe emelkedik az egyesület számításai szerint.

Címkék: tüntetés, kata