Az egészségügyi és szociális dolgozóknak adná a politikusi fizetések egy részét Szél Bernadett

Az egészségügyi és szociális dolgozóknak adná a politikusi fizetések egy részét Szél Bernadett

Szél Bernadett, Szabó Szabolcs és Hadházy Ákos (forrás: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szolidarítson a teljes parlament! – írta Facebook-oldalán Szél Bernadett országgyűlési képviselő. Posztjában kifejtette, „Magyarország és magyar honfitársaink életkörülményei a vírus miatt egyre nehezebbek”, ezért Hadházy Ákos és Szabó Szabolcs képviselőtársaival együtt megpróbálja ugyanazt, amit az első hullám idején is.

Vagyis ismét azt kezdeményezi, hogy a képviselői fizetéseknek az alapilletményen feletti része — a gazdasági erősödés miatti növekmény, a viselt tisztségek és a bizottsági tagságok után járó illetményrészekkel együtt — „kivétel nélkül, vagyis oldal- és párthovatartozásra való tekintet nélkül, mindenki esetében a törvény erejénél fogva a Járvány Elleni Védekezése Alapba kerüljön az egészségügyi dolgozók és a szociális dolgozók fizetésének kiegészítése céljából”.

A Blikk írta meg, hogy márciustól 107 ezer forinttal emelkedik az országgyűlési képviselők alapilletménye, de sokaknak ennél nagyobb összeggel nő majd a fizetésük. Az összegek azért emelkednek most, mert a politikusok alapilletményét az előző évi bruttó átlagkereset háromszorosában állapították meg, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtöki jelentése szerint tavaly 9,7 százalékkal emelkedett a bruttó átlagkereset, így ennyivel nő a képviselők fizetése is.

A lap számításai szerint a legjobban Kövér László házelnök jár, akinek 290 ezer forintos fizetésemelkedésével az illetménye ezentúl jócskán meghaladja a bruttó 3 millió forintot is, konkrétan 3 millió 269 ezer forint lesz a bére.

Az MSZP pénteki közleményében hangsúlyozta, a párt országgyűlési képviselői ahogyan eddig is, úgy ezután is a párt által létrehozott Szolidaritási Alapba juttatják el a fizetésemelésüket, amelyen keresztül a párt különböző karitatív és segélyakciókat támogat.

Az Mfor korábbi cikkéből kiderült, hogy egy év alatt 20, 10 év alatt pedig 786 százalékkal nőtt a 2010 óta parlamenti patkóban helyet foglaló képviselők átlagvagyona. Míg 2010-ben átlag 3,1 millió forint nettó vagyonnal rendelkezett egy-egy választott tisztségviselő, ma ez az összeg már közel 28 millió forint.