Az Egyesült Államok hivatalosan is bírálja a magyar kormányt a túlhatalomtörvény miatt

Az Egyesült Államok hivatalosan is bírálja a magyar kormányt a túlhatalomtörvény miatt

Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtt felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. március 23-án. A kormányfő mellett Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes (b), Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője (b2) és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Egyesült Államok a legfontosabb emberi jogok és alapvető szabadságok szükségtelen korlátozásának elkerülésére szólítja fel a világszerte a COVID-19 vírus okozta pandémiával küzdő kormányokat – írja a Népszava. Az ország budapesti nagykövetsége által a lap rendelkezésére bocsájtott nyilatkozat szerint ideértendő a szabad sajtó azon képessége is, hogy informálja a közvéleményt a válságról és a kormányzati intézkedésekről.

„Ezen jogok és szabadságok szükségtelen korlátozása pont akkor okoz kárt a vezetőkbe vetett közbizalomnak, amikor arra a legnagyobb szükség lenne. A világjárvány idején az egészség és az emberek biztonsága szempontjából létfontosságú az átláthatóság és a megbízható adatszolgáltatás” – szól a közlemény, amely szerint a kormányoknak nem lehet magasabb rendű feladatuk állampolgáraik biztonságánál és védelménél.

Túlhatalom: Gyámság alá vonnák veszélyhelyzetben a polgármestereket | Magyar Hang

Úgy tűnik, nem tetszik a kormánynak, hogy veszélyhelyzet idején a polgármesterek nagyobb mozgástérrel rendelkeznek. Pláne úgy, hogy ellenzéki településvezetők is vannak köztük, főleg Budapesten. Be is nyújtottak egy olyan törvényjavaslatot, amelynek egyik - jól elrejtett - bekezdése szerint a polgármesterek fölé emelnék a védelmi bizottságokat és azok vezetőit.

„Minden szükségintézkedésnek a COVID-19 okozta válság kezelésére kell irányulnia. A kormányoknak biztosítaniuk kell, hogy a rendkívüli felhatalmazás korlátozott, a mostani válság leküzdéséhez elengedhetetlen időtartamra szóljon és azonnal megszűnjön, mihelyt arra már nincs szükség” – fejeződik be az amerikai diplomácia közleménye.

A Népszava hangsúlyozza, bár a szöveg nem nevezi meg Magyarországot, a közlemény mégis félreérthetetlenül a magyar kormány teljes körű és időkorlátozás nélküli felhatalmazásának bírálata.