Az egyetem azt mondja, nem vizsgálhatja Marosi Beatrix plágiumgyanús szakdolgozatát

Az egyetem azt mondja, nem vizsgálhatja Marosi Beatrix plágiumgyanús szakdolgozatát

Kodolányi János Egyetem (Forrás: Szenasi/Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Kodolányi János Egyetem (KJE) lezárta Marosi Beatrix szakdolgozatának vizsgálatát, és az eljárás végén megállapította, hogy az egyetemnek nincs joga hivatalosan felülvizsgálni a plágiumgyanút, és az online elérhető dolgozat nem pontosan egyezik a náluk található diplomamunkával. Ezért mindenképpen Marosi hozzájárulására lenne szükség a dolgozat további vizsgálatához – tudta meg a Telex az egyetemtől.

A portálnak elküldött egyetemi vizsgálat megállapította, hogy Marosi Beatrix tanári képesítést korábbi végzettségével szerzett. Emellett a jelenlegi jogszabályi keretek miatt a közel tíz évvel ezelőtt kiadott diploma tartalmi felülvizsgálatára az egyetemnek nincs joga. A hatályos jogszabályok alapján, az elévülési időre tekintettel, valamint a személyiségi jogok miatt a felsőoktatási intézménynek nincs hatásköre ilyen vizsgálatot lefolytatni. A szakdolgozat szerzői jogi védelem alatt álló mű, egy olyan „ügyirat”, amelyet a hallgató és az intézmény közötti kapcsolat szerint a polgári jog véd. Azt is megállapították, hogy az internetre feltöltött szakdolgozat – annak megjelent részei – nem azonos a KJE könyvtárában található, és egyben hivatalosnak tekinthető szakdolgozattal. Illetve azt is közölték, hogy a szakdolgozat nem a KJE rektorának korábbi cikkéből idéz. Itt csak véletlen névazonosság áll fenn a két személy között (a Magyar Hang írt arról, hogy Marosi Dr. Szabó Pétertől is vett át részeket, aki jelenleg is a Kodolányi rektora).

Az egyetem szerint két út lehetséges az ügy tisztázására: vagy az érintett írásban hozzájárulását adja az egyetemnek a szakdolgozata teljes átvizsgálásához, vagy a szerzői jogok megsértése miatt indul hatósági eljárás, de ilyet kizárólag a jogosultak (azaz a plagizált szerzők) indíthatnak. „A Kodolányi János Egyetem felkér minden érintetettet, hogy az esetleges plágiumgyanúval kapcsolatban a szerzői jogaik megsértése miatt forduljanak bíróságon keresztül a Szerző Jogi Szakértői Testülethez. Az Egyetem – kizárólag az érintett hozzájárulásával – kész segíteni bármilyen további vizsgálatot” – írták.

Marosi Beatrix, a Belső-Pesti Tankerületi Központ jelenlegi szakmai vezetőjének neve azután vált ismertté, hogy több pedagógust is elküldött a fővárosi Kölcsey Ferenc Gimnáziumból. Nekik azért kellett menniük, mert nem sztrájk, hanem polgári engedetlenség keretében nem tartották meg egyes óráikat.