Az egyik egyházi iskolában is annyi tanár kezdett tiltakozni, hogy nem lesz tanítás két napig

Az egyik egyházi iskolában is annyi tanár kezdett tiltakozni, hogy nem lesz tanítás két napig

A Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium - közismertebb nevén Fasori Gimnázium a Magyarországi Evangélikus Egyház egyik gimnáziuma - épületének homlokzata a főváros VI. kerületében, a Városligeti fasorban. A Pecz Samu tervei alapján a 20. századelején létesült épület egy tömböt alkot a fasori evangélikus templommal. (Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– 24 tanár polgári engedetlensége okán a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumban 2022. december 5-én és 6-án, hétfőn és kedden nincs tanítás  – jelentette be közösségi oldalán az intézmény egyik pedagógusa, amelyet a Tanárok a Tanárokért szerveződés osztott meg közösségi oldalán.

Arról is írt: „Akciónkkal szolidaritást vállalunk azzal az immár 13 tanártársunkkal, akiket az ősz folyamán bocsátottak el iskolájukból azért, mert tiltakozni mertek az oktatásban fennálló tarthatatlan körülmények ellen. Kötelességünknek érezzük, hogy mi, akik evangélikus egyházi iskola tanáraiként jobb feltételek mellett, szabadon végezhetjük a munkánkat, támogassuk a nálunk nehezebb helyzetben dolgozó kollégáinkat. Másként nem tehetünk!”.

Az egyházi iskolák tanárai közül páran már korábban is szerveztek szolidaritási megmozdulást. November elején egy Tanárballagás névre keresztelt eseményen demonstráltak, ahol a résztvevők nem csak a pedagógusbérek rendezéséért álltak ki, hanem az oktatás reformjáért, például a Nemzeti Alaptanterv megreformálásáért és a szabad tankönyvválasztásért.