Az egypártrendszer miatt elindul az előválasztáson Palotás János

Az egypártrendszer miatt elindul az előválasztáson Palotás János

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Palotás János, a Vállalkozók Országos Szövetségének egykori elnöke, a rendszerváltás környékének ikonikus politikusa 1994 után újból képviselő lenne, indul az ellenzéki előválasztáson – derül ki a Blikknek adott interjújából.

Olyan mélyre süllyedt a magyar társadalompolitika, hogy szerintem rendszerváltó választásra van szükség, amibe muszáj beszállni, ott kell lenni, valamit csinálni kell – ezzel indokolta, hogy 66 évesen, sikeres vállalkozóként miért döntött a visszatérés mellett.

Szerinte nagyon sok a hasonlóság a '90-es évek eleje és a ma között. „Annak idején az egypártrendszert kellett demokratikus többpártrendszerű nyíltabb társadalomba átvezetni, és én nem látom az igazi különbséget aközött és a Fidesz egypártrendszerűsége között. Akkor néhány vezető személyisége volt az MSZMP-nek, akik meghozták a döntéseket, amelynek utána formálisan tett eleget a parlament. Most is ugyanúgy néhány ember dönt” – fogalmazott.

Elmondta, a Pálinkás József-féle Új Világ Néppárt színeiben indul az ellenzéki előválasztáson, a XVI. kerületben, ahol 1990-ben, és ahol ma is él.

„Én nem kötődöm egyik ellenzéki párthoz sem, a filozófiám az, hogy ezt a kormányzatot, amely véleményem szerint bűnszervezetként működik, legálisan le lehessen váltani az állam éléről, vagyis az ellenzéket segítenem kell” – mondta.

Ha az Új Világ Néppártnak sikerül frakciót alakítania, oda ülne be, ha győzne, de a pártba nem lép be – tette hozzá. „Nem biztos, hogy én fogom megnyerni, de az egészen biztos, hogy ma is van valamilyen képességem, hogy olyan embereket odavonzzak az előválasztásra, majd pedig a választásra, akik egyébként nem mentek volna el szavazni” – mondta magáról.

Az első parlamenti ciklusból Varga Mihályt továbbra is jó szakembernek, kultúrlénynek tartja, Orbán Viktorral viszont a parlament előtt is voltak kisebb problémái, „az első parlamenti ciklusában pedig már teljesen megmutatkozott a hatalommániákus felfogása. Nekem 1990-ben is negatív véleményem volt Orbánról és ez a negatív vélemény csak romlott és romlott.”

A XVI kerületben eddig három indulóról lehetett tudni, Hollai Gábort a Momentum, Nemes Gábort a DK, míg Vajda Zoltánt a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelölte.