Az éjjel nyújtották be az MTA-t bedaráló törvényjavaslatot

Az éjjel nyújtották be az MTA-t bedaráló törvényjavaslatot

Palkovics László (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Keddre ígérte a beterjesztést Palkovics László, végül este tíz körül meg is jelent a Parlament honlapján az MTA bedarálásáról szóló törvényjavaslat. Ennek értelmében az összes kutatóintézet egy újonnan létrehozott intézethez, a kormány befolyási hálójába került Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz tartozna. Ez szeptember elsejére valósulna meg. Az időpontnak az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője szerint „prózai oka” van: a cél, hogy minél gyorsabban legyen meg az új szervezet, és akkor mindenki tudja majd, hogyan, mihez fog tudni alkalmazkodni.

Ahogy a Hvg.hu is felidézi, Palkovics szerint nem fog sérülni a kutatás szabadsága. Várják az Európai Unió szakembereit, és fel fognak kérni korábban aggódó nyugat-európai szervezeteket, például a Leibniz német kutatóhálózat, a Max Planck vezetőit.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményében úgy fogalmaztak, az átalakítás oka, hogy több forrásból több kutatást szeretne a kormány. A Parlament weboldalán közzétett javaslat alapján a kutatási hálózat fő döntéshozó szerve a 13 főből álló irányító testület. Az elnökön kívül a tagjai közül hat főt a kormány, hatot pedig a Magyar Tudományos Akadémia delegál. Mindezt azzal a megkötéssel, hogy az irányító testület tagjainak legalább kétharmada a tudomány művelői közül kerüljön ki. Az irányító testület tagjait a miniszterelnök nevezi ki.

Vak erők pusztítanak maguk körül mindent - az MTA és a tudomány szabadságáért tüntettek | Magyar Hang

Szabadságot a tudománynak! Szabadságot az Akadémiának címmel hirdetett tüntetést az Akadémiai Dolgozók Fóruma vasárnap délutánra. A kettő órára hirdetett gyülekezőt egy felhőszakadás zavarta meg, a résztvevők az aluljáróba húzódtak, amíg elállt az eső, majd fél három előtt tértek vissza felszínre. Több ezren lehetnek a helyszínen.

A kutatóhálózatok bedarálása miatt folyamatosak a tiltakozások, vasárnap is utcára vonultak az emberek. „Az elmúlt esztendő az 1825-ben alapított Akadémia egyik legnehezebb éve volt” – üzente Lovász László a tiltakozóknak.

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma keddi közleményében azt írta: „Pontosan 99 éve, 1920. június 4-én a trianoni békediktátum szentesítette Magyarország területi feldarabolását. Ma, 2019. június 4-én a magát »nemzetinek« nevező kormány elrendelte a legfontosabb nemzeti tudományos és kulturális intézmény, a Magyar Tudományos Akadémia megcsonkítását. A nyilvánosságra került költségvetési tervezet elcsatolja az MTA-tól a teljes kutatóhálózatot, a kiválósági programokat, és azokat teljes kormányzati ellenőrzés alá helyezi. A nemzeti tudományos életet összefogó intézmény súlytalan tudósklubbá silányul. Ez a nap a magyar tudomány, a magyar kutatótársadalom Trianonja.”