Az ellenzékből csak a Jobbik szavazta meg az NVB új tagjait

Az ellenzékből csak a Jobbik szavazta meg az NVB új tagjait

Jobbikos zászló

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ellenzéki képviselők közül csak a jobbikosok szavazták meg a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) friss tagjait, még a Mi Hazánk tagjai, illetve a frissen függetlenné vált Jakab Péter is nemet nyomott. Nélkülük is meglett a kétharmados többség, de a Jobbik hét politikusa is igent nyomott hétfőn az államfő előterjesztésére. Hét új és három póttagot választottak, a szavazáson pedig 141 igen és 37 nem voks érkezett. A 135 kormánypártiból jelenlévő 133 igennel szavazott, és így tett Ritter Imre német nemzetiségi képviselő is.

Az ellenzéki képviselők közül voltak, akik nemmel szavaztak (DK, MSZP, LMP, Párbeszéd, Mi Hazánk, Jakab Péter), és olyanok is, akik nem vettek részt a voksoláson (Momentum).

A HVG.hu érdeklődött a Jobbiknál, miért egyedül ők mondtak igent, a párt pedig úgy reagált, hogy az NVB törvényes és szabályos működéséhez mindenképp szükség volt az új tagok megválasztására. A jelöltek jogi felkészültségét illetően nem láttak semmiféle problémát, ezért döntöttek a megszavazásuk mellett. Ennek ellenére nekik sem tetszik a különféle posztokra történő jelölés menete, ezzel kapcsolatban kifejtették: „a korábban felmerülő, jelölésekkel kapcsolatos viták újranyitására ez a jelenlegi szavazás sajnos nem adott lehetőséget, így azt a párbeszédet a szavazástól függetlenül kell majd folytatni".

A HVG.hu szerette volna megtudni, a névsor összeállítása előtt Novák Katalin egyeztetett-e a Fidesz-KDNP-n kívül mással, de nem érkezett válasz a Sándor-palotától.

Az NVB eddigi tagjainak szeptember 30-án jár le a mandátuma, miután 2013-ban kilenc évre megválasztották őket. A korábbiak közül csak Sasvári Róbert és Szalay Tamás marad, a három póttag mindegyike szintén új. Az elnöki pozícióra esélyesnek tűnt az a Cservák Csaba, aki korábban Schmitt Pál államfő hivatalvezetője volt, ő viszont később jelezte, hogy nem szeretne NVB-elnök lenni.