Az ellenzéki pártok a veszélyhelyzet meghosszabbítása mellett is megtartják az előválasztást

Az ellenzéki pártok a veszélyhelyzet meghosszabbítása mellett is megtartják az előválasztást

Ellenzéki pártvezetők a parlamentben (Fotó: Facebook/Jobbik)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hiába hosszabbítaná meg a kormány egy friss törvényjavaslattal a koronavírus-járvány miatt jelenleg is érvényben lévő veszélyhelyzetet még az ősz egy részére is, az ellenzéki pártok nem álltak el attól, hogy megtartsák az előválasztásokat.

„Az új vírusvariánsok azonban Európa-szerte terjednek és Magyarországon is jelen vannak, ezért elengedhetetlen a fokozott védekezés. A Kormány ezért javaslatot tesz a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló törvény hatályának meghosszabbítására az őszi ülésszak első ülésnapját követő 15. napig” – ez szerepel a veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló, Semjén Zsolt által benyújtott javaslatban. Habár azt pontosan egyelőre nem tudni, hogy meddig tartana az intézkedés, következtetni lehet: az őszi parlamenti ülésszak általában szeptemberben kezdődik, így abban a hónapban, vagy októberben lehet vége.

Az előválasztás korábban kiszivárgott menetrendje szerint a voksolás a 106 egyéni választókerületben és a miniszterelnök-jelölt esetében szeptember 18. és 26. között lehet, míg a kormányfő-jelöltről a második kör október 4. és 10. között.

Az együttműködő pártok – Demokratikus Koalíció, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd – most azt közölték: felkészültek arra, hogy az előválasztást „a jogszabályoknak megfelelően, az emberi élet védelmét elsődlegesként figyelembe véve, a hozzáférés legteljesebb módja mellett a meghosszabbított veszélyhelyzet ideje alatt is megtartsák”.

A tervezés közben már eleve számoltak azzal, hogy a járvány miatt különleges körülmények között kell megszervezni az előválasztást, amelynek lebonyolításakor a legfontosabb szempontnak a biztonságot tekintik. Másrészt – miként fogalmaztak –, ismerve a Fideszt, arra is felkészültek, hogy a kormány a járványhelyzettől függetlenül is megpróbálja megnehezíteni az előválasztás megszervezését. Itt egyébként megjegyezték, hogy miközben a kormánypárt az új vírusvariánsok miatt elengedhetetlennek tartja a fokozott védekezést, ugyanakkor telt házas futballmérkőzések megszervezésére készülnek.

A lebonyolításról egyelőre annyit írtak, hogy lehetőség lesz a részvételre és a szavazásra, így a választók számára továbbra is biztosított lesz, hogy dönthessenek arról, kik legyenek a Fidesz kihívói.