Az ellenzéki pártszövetség üzeni: a városok kifosztása nem kormányzás

Az ellenzéki pártszövetség üzeni: a városok kifosztása nem kormányzás

Ellenzéki képviselők közös fogadalmat tesznek az Országház lépcsőjén 2019. január 3-án

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Városaink kifosztása nem kormányzás! – az év utolsó politikai akciójával az önkormányzatok kivéreztetése és az Orbán-kormány felelőtlen járvány- és válságkezelése ellen tiltakozik az ellenzéki pártszövetség – áll abban a közleményben, amelyet az egymással szövetséges pártok adtak ki csütörtökön.

A Momentum, DK, Jobbik, MSZP, Párbeszéd és LMP szerint ők az év utolsó napján is, miként a következő másfél év minden egyes napján azért küzdenek, hogy bizonyítsák: „az Orbán-kormány a valóságot a propagandacéljainak alárendelő járványkezelésével, és az önző hatalmi-gazdasági érdekeit az ország érdekei elé helyező válságkezelésével szemben lehet is a járványt és a gazdasági válságot a többség javára, felelősen, átláthatóan, a szolidaritás és a partnerség jegyében kezelni”.

– Az év utolsó napjaiban az Orbán-kormány több olyan döntést hozott, amellyel éppen a legnehezebb időkben dobta le magáról a kormányzati felelősséget, és mondott le többmillió magyarról. A karácsonyi pénzszórásban az Orbán-kormány a gazdaságvédelemre szánt források felhasználásával saját klientúráját támogatta – mondták példaként említve, hogy a Fidesz hatalmi céljait szolgáló alapítvány támogatásával 100 milliárd forintnyi közpénzből csinált magánvagyont.

Hangsúlyozták, az iparűzési adó megfelezéséről hozott kormánydöntés semmiféle érdemi segítséget nem jelent a bajba került vállalkozásoknak, érdemben veszélyezteti ugyanakkor az önkormányzatok által biztosított közszolgáltatásokat szerte az országban.– Az önkormányzatok utolsó saját bevételének megnyirbálásával a csődközeli helyzetbe sodorják a magyar települések jelentős részét. Az Orbán-kormány mindezt úgy teszi, hogy az ellenzéki vezetésű településeket hétszer akkora megszorítással sújtja, mint a fideszes vezetésűeket. A megyei jogú városoknak osztott kompenzációból is kihagyta az ellenzéki vezetésű megyeszékhelyek túlnyomó többségét – írták. Hozzátették: az Orbán-kormány az egyedüli Európában, amely járvány és válság idején nem támogatja, hanem megsarcolja az önkormányzatokat.

Az ellenzék szerint a járvány utáni talpraállás, a gazdasági válságból történő kilábalás feltétele Magyarországon a kormány leváltását követő új politika, többek között az önkormányzatok jogainak megerősítése és bevételeinek biztosítása, a magánvagyonná lett közpénzek visszaszerzése.