Az ellenzéki szavazói elvárás dacára is több kihívója lehet a Fidesznek Pécsett

Az ellenzéki szavazói elvárás dacára is több kihívója lehet a Fidesznek Pécsett

Péterffy Attila, a Főtáv Zrt. műszaki, fejlesztési és karbantartási igazgatója beszédet mond a munka törvénykönyvének módosítása ellen tartott demonstráción a Széchenyi téren 2019. január 4-én (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Noha még hónapok vannak hátra az őszi önkormányzati választásig, a pécsi közéletben már az új év első napjaiban ez volt a fő téma. Miközben a Fidesz még keresi jelöltjét – egyáltalán nem biztos, hogy a mostani városvezető, Páva Zsolt indul –, két nap alatt két magát egyaránt függetlennek mondó jelölt jelentkezett be formálisan a polgármesterségért.

A Kővári János (Összefogás Pécsért Egyesület) és a gazdasági életből a politikába átnyergelni készülő Péterffy Attila közötti verseny a jelek szerint nemcsak azért zajlik, hogy közülük ki a függetlenebb, hanem azért is, hogy melyikük volt az első bejelentkező. Utóbbinak különösebb hordereje aligha van, annak viszont jóval több, hogy Péterffy Attila – aki a Budapesti Távhőszolgáltató (Főtáv) fejlesztésekért felelős igazgatója – mellett a január 4-ei pécsi tüntetésen az MSZP, a DK és a Momentum is felsorakozott. A 49 éves, pécsi születésű Péterffy Attila 1993-ban állt munkába a Pécsi Hőerőműben, amelynek 2008-tól 2015-ig elnök-vezérigazgatója volt. Ezt követően került a fővárosba.

Ostromlott bástyák, legyőzhető félelmek | Magyar Hang

Az ellenzék több városban közös polgármesterjelöltek mögé állhat be, a közös EP-választási lista viszont kétséges.

– Ha a szülővárosom virágozna, eszem ágában nem volna elindulni. Ám Pécs évek óta haldoklik. Ki kell húzni a várost a gazdasági kátyúból – magyarázta Péterffy lapunknak utalva a város tízmilliárd forintot meghaladó adósságára, ami miatt középületeket terhel banki jelzálog. Mint mondta, önkormányzati vezetőként a hőerőműnél szerzett tapasztalatait is felhasználná, ahol mindig meghatározott célért kellett dolgozni. A legfontosabb teendőnek a város gazdaságélénkítését tartja. A Pécset sújtó elvándorlás megállítása érdekében gyors és hatékony munkahelyteremtésre, a helyi turizmus és vendéglátás fejlesztésére, a Pécsi Tudományegyetemmel pedig valódi partnerségre van szükség.

Felvetésünkre, hogy milyen a kapcsolata a fideszes Bánki Erikkel – aki a hírek szerint megkerülhetetlen szereplő pécsi ügyekben –, azt felelte: az erőműtől 2015-ös távozásáig rendszeresen tárgyalt Bánkival és Páva Zsolt polgármesterrel komoly konfliktusokat is vállalva az erőmű és a város érdekében. – Azóta nem beszéltem Bánki Erikkel. Miután a Fidesz juttatta Pécset ebbe a helyzetbe, kutya kötelessége, hogy partner legyen a város talpra állításában – fogalmazott.

Egy Duna-parti lakás és romániai földek sem szerepeltek Bánki Erik vagyonnyilatkozatában | Magyar Hang

Bánki azt mondta, azért nem írta be ezeket a vagyonnyilatkozatába, mert nem személyesen ő, hanem egy cége birtokolta azokat – derül ki a Direkt36 cikkéből.

Feltűnő viszont, hogy a Mellár Tamás közgazdász és más jeles pécsiek által alapított Mindenki Pécsért Mozgalom (MPM) nincs ott a támogatói között. Pedig Péterffy Attila a mozgalomnak is alapítója. Ezt azzal magyarázta, hogy bár Mellár és az ő célja is ugyanaz – azaz hogy az ellenzék egyetlen közös polgármester- és képviselőjelöltet állítson a Fidesszel szemben –, úgy tűnik, ezt más ritmusban szeretnék elérni. – Egyeztetünk a professzorral. Ahogy valamennyi szervezet, úgy a Mindenki Pécsért Mozgalom támogatását is szeretném megszerezni – jelentette ki.

A politikai életben rutinosan mozgó Kővári János (Összefogás Pécsért Egyesület, ÖPE) viszont egyelőre csak saját szervezete támogatását élvezheti. Az egyesület 2002 óta működik, a Tubesre tervezett radar meghiúsításával szerzett magának nevet. A közéletben otthonosan mozgó helyiek úgy gondolják, hogy ugyan Kővári kritizálja a fideszes városvezetést, ám akadnak kételkedők a kormánypárttól való függetlenségében. Kővári 2010 és 2014 között fideszes országgyűlési képviselő volt, de 2014-ben már Páva Zsolt ellenében indult polgármesterként (és végzett a 4. helyen a szavazatok 11 százalékát begyűjtve).

Egy újabb választási év küszöbén | Magyar Hang

Orbán Viktor már tétet adott az EP-voksolásnak, most az ellenzéken a sor.

Kővári szerint azért van szükség váltásra, mert a rendszerváltás óta szakmai vagy patrióta érdekek helyett pártpolitikai szemlélet dominálja a városvezetést, ezzel szakítani kell. Pécs ugyanis – magyarázta – alkalmas arra, hogy maga fejlessze a gazdaságát és kulturális életét. De ez nem megy a városüzemeltetés hatékonyságának növelése nélkül, ám ezt ebben a ciklusban is elmulasztotta a városvezetés. Kérdésünkre kifejtette: előnynek tartja, hogy jó kapcsolatok fűzik több miniszterhez, ebből csak profitálhat a város. Arra a felvetésünkre, miszerint a két független jelölt küzdelméből majd az általa is kritizált fideszes városvezetés profitálhat, némileg kitérve azt felelte: pécsi programokat kell végrehajtani; minden hasonló célt kitűző párttal lehetséges az együttműködés, és ez a Fidesz is lehet. Kérdésünkre azt sem zárta ki, hogy végül a Fidesz is mögé áll, megjegyezve: volt, amikor az ÖPE a Fidesszel szövetségben politizált.

Helyi közéleti szereplők azonban nem vennének mérget arra, hogy nem tűnik fel újabb ellenzéki jelölt. Babos Attila, a Szabad Pécs felelős szerkesztője arra számít, az LMP és a Jobbik közös jelöltet is indíthat. Az LMP-nél ugyanis képbe került Vicze Csilla ügyvéd, aki korábban éppen az ÖPE színeiben volt önkormányzati képviselő. Más források azt tartják valószínűbbnek, hogy a Jobbik beáll Péterffy Attila mögé.

Beindult Márki-Zay Péterék mozgalma | Magyar Hang

Elkészült a Mindenki Magyarországa honlapja, egy nap alatt ezren regisztráltak.

Már Kővári nyilatkozatából is kitűnik: kérdéses, hogy a Fidesz Páva Zsolt polgármesterrel fut-e neki a választásnak. Lehetséges indulóként hat-hét ismert és kevésbé ismert személy neve forgott a kormánypártban. Páva mellett a jelenlegi alpolgármesterek és a volt vízilabdázó Vári Attila – a Pécsi Sport Nonprofi t Zrt. vezérigazgatója – neve is felvetődött, de pécsi származású államtitkárok esetleges hazatérését is emlegették. Többek szerint azonban – ismertsége okán – Páva Zsolt indulása hordozná a legkevesebb kockázatot. Az ügyben kerestük Hoppál Pétert, a Fidesz helyi elnökét, de nem válaszolt a kérdéseinkre.

Mindenesetre a korábban a Fidesz, jelenleg a Momentumban politizáló Körömi Attila úgy véli, egy kívülről érkező jelölt most nagyobb eséllyel indulhat a Fidesszel szemben; és most kifejezetten fontos, hogy menedzsere legyen a városnak. Borza Endre helyi építész pedig úgy összegzett, hogy szinte mindegy, milyen politikai háttérrel érkezik az új polgármester. Az a lényeg – fogalmazott –, hogy olyan szakmai csapata legyen, amely segítségével kilábalhat a város a szorult anyagi helyzetéből.

Január 14-én egyeztetnek Mellárék

Márki-Zay Péter és Mellár Tamás a Mindenki Magyarországa Mozgalom nevében január 13-án közös közleményt adott ki. Ebben azt írták, hogy sajnálattal értesültek róla, hogy „a baloldali pártok az egyeztetés eredményét meg sem várva jelentették be saját jelöltjüket Pécsett, ezzel jogos kritikát váltva ki a jobboldali és civil ellenzék körében”. Ezúttal is hangsúlyozták, hogy „az állampárt jelöltjeivel szemben minden településen a tisztességes magyar emberek teljes összefogására van szükség”.

Mindenki Magyarországa Mozgalom

PÉCSETT IS CSAK SZÉLESKÖRŰ ÖSSZEFOGÁSSAL LEHET RENDSZERVÁLTÁS Az állampárt jelöltjeivel szemben minden településen a tisztességes magyar emberek teljes összefogására van szükség. Sajnálattal...

Ugyanakkor hozzátették, hogy nem Péterffy Attila személyével, hanem az egyeztetés hiányával vannak fenntartásaik, és kérték a pártonkívüli civilek és a Jobbik helyi képviseletével január 14-re tervezett egyeztetés eredményét megvárni. Álláspontjuk szerint a Fidesz ellen egy olyan alkalmas jelöltet kell támogasson valamennyi elkötelezett ellenzéki és civil szervezet, aki a fideszes szavazók számára is elfogadható.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/2. számában jelent meg, 2019. január 11-én.

Hetilapunkat megtalálja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 2019/2. Magyar Hangban? Itt megnézheti.