Az elmúlt 120 év harmadik legmelegebbje volt a június

Az elmúlt 120 év harmadik legmelegebbje volt a június

Egy nő a párakapu alatt hűsíti magát a hőségben Salgótarjánban 2022. június 29-én (Fotó: MTI/Komka Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az elmúlt 122 év harmadik legmelegebb júniusa volt a mögöttünk hagyott hónap a 22,1 fokos országos átlagával – ezt az Országos Meteorológiai Szolgálat közölte a Facebook oldalán. Sőt, az ország délkeleti részén voltak olyan helyek, ahol 1901 óta most volt a legnagyobb hőség. Tavaly ilyenkor is rekordközeli kánikula volt, de a mostani június még azt is megelőzte.

Az előzetes, automata adatok alapján a délkeleti országrészben, valamint az ország legkeletibb részén 2022 júniusa ráadásul a legszárazabb is volt a XX. század eleje óta. A Dunántúlon több csapadék hullott ugyan, de az országos átlag még így is mintegy 27 százalékkal elmaradt az 1991–2020-as éghajlati normáltól.

A meteorológiai szolgálat korábban azt közölte, hogy pénteken tetőzik a hőség, napközben akár 40 fok is lehet, míg késő estére 21 és 30 fok közé mérséklődik a meleg. Az országos tisztifőorvos jövő hétfő éjfélig hosszabbította meg a hétfő óta tartó, eredetileg csütörtök éjfélig elrendelt legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást.

Címkék: hőség, időjárás