Az elmúlt hat évben kétszer is átvilágították Völner Pált

Az elmúlt hat évben kétszer is átvilágították Völner Pált

Völner Pál fideszes országgyűlési képviselő, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára beszédet mond a Pilismaróton tartott faültetésen 2021. december 1-jén (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

2015 és 2021 között kétszer is átvilágították a korrupciógyanúba keveredett Völner Pált, az Igazságügyi Minisztérium lemondott miniszter-helyettesét és parlamenti államtitkárát, de úgy tűnik mégsem találtak semmit, ami miatt büntető eljárás megindítását kezdeményezték volna – vonta le a következtetést Kassai Dániel XVIII. kerületi önkormányzati képviselő a Facebookon, miután megkapta a választ az üggyel kapcsolatban az Alkotmányvédelmi Hivataltól. A politikus posztját a Hvg.hu szemlézte.

Kassai a posztban azt írja, hogy ha egy nemzetbiztonsági ellenőrzés során kockázati tényező merül fel az átvilágított személlyel kapcsolatban, akkor az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatója tájékoztatja a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős minisztert, vagyis Pintér Sándor belügyminisztert. „Ha volt ilyen tájékoztatás, akkor azt Pintér Sándornak meg kellett kapnia” – állapítja meg Kassai.

A képviselő szerint ezt be lehet bizonyítani, a nemzetbiztonsági bizottság – ha valamely nemzetbiztonsági szolgálat jogszabályellenes működését észleli – ténymegállapító vizsgálatot folytathat le, amely során betekinthet a nemzetbiztonsági szolgálatok nyilvántartásában lévő, egy adott ügyre vonatkozó irataiba is. Kassai szerint, ha kiderül, hogy Pintér hallgatott, akkor neki is vállalni kell a politikai következményeket, mint ahogy Varga Juditnak is.

Völner Pált, Varga Judit igazságügyi miniszter helyettesét december 7-én gyanúsította meg vesztegetéssel a Legfőbb Ügyészség. A gyanú szerint a politikus rendszeresen fogadott el kenőpénzt Schadl Györgytől, a Magyar Bírósági Végrehajtó Kar elnökétől 2018-tól 2021-ig, összesen 83 millió forintot. Völner a róla szóló hírekre úgy reagált: nem követett el bűncselekményt, de lemondott az államtitkári pozíciójáról. A fideszes politikus mentelmi jogát az Országgyűlés felfüggesztette.