Az elszálló rezsiárak miatt óvodák és idősotthonok is bezárhatnak Ferencvárosban

Az elszálló rezsiárak miatt óvodák és idősotthonok is bezárhatnak Ferencvárosban

Baranyi Krisztina (Fotó: Halász Nóra/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bajban van a főváros és a BKV is az elszálló rezsiárak miatt – írta a Népszava csütörtökön. Például Ferencvárosban októbertől bezárhatják az önkormányzati fenntartású óvodákat, bölcsődéket, művészeti, kulturális és szociális intézményeket miután a kerület hiába hirdetett tendert gázbeszerzésre, senki sem jelentkezett, jelenlegi szerződéseik pedig már csak szeptember végéig élnek.

„Mindent megpróbáltunk már. Júliusban kiírtuk a közbeszerzési pályázatot, amelynek eredményeként 2022 októberétől két évre szerződtünk volna gázszolgáltatóval, de senki sem jelentkezett. Ezután az energiaszállító nélkül maradt önkormányzatokat is kisegítő állami Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatósághoz fordultunk, de eddig annyit se válaszoltak, hogy egyáltalán rögzítették a kérésünket, nemhogy informáltak volna minket arról, hogy mennyi gázt, milyen hosszú időre és milyen áron kaphatunk” – válaszolta a lap kérdésére Baranyi Krisztina, Ferencváros független polgármestere.

Mint elmondta, idő közben új gázbeszerzési tendert hirdettek, de már csak 3 hónapos időszakra. Ráadásul az energiaszolgáltató társaságoknál az önkormányzat munkatársainak informálisan azt mondták, hogy „jelenleg mindenkinek meg van tiltva, hogy önkormányzatokkal szerződjenek”.

A Népszava cikke arra is kitért, információik szerint a főváros még ennél is nagyobb bajban van: a most 4 milliárdból biztosított közvilágítás jövőre 55 milliárdba kerülne. Ráadásul valóban elképzelhető, hogy a BKV villamosai, a metró és a trolik előbb állnak le, hiszen a BKV hónapok óta nem kap érvényes ajánlatot a pályázatán indulni jogosult áramkereskedő cégektől, jelenlegi áramszerződésük pedig december 31-ig szól.

Címkék: Ferencváros, rezsi