Az EMA engedélyezte a Moderna-vakcina alkalmazását a 12 évesnél idősebb gyerekeken

Az EMA engedélyezte a Moderna-vakcina alkalmazását a 12 évesnél idősebb gyerekeken

A Moderna amerikai biotechnológiai vállalat logója a cég egyik épületének bejáratánál a Massachusetts állambeli Norwoodban 2020. február 25-én (Fotó: MTI/EPA/C. J. Gunther)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Gyógyszerügynökség használatra ajánlja az amerikai Moderna cég mRNS alapú koronavírus-oltóanyagát a 12-17 éves korosztályban az Európai Unió területén, írja a Telex. Ezzel a Pfizer-oltás után ez a második olyan vakcina, amelyet ebben a korosztályban engedélyeztek.

Mint ismeretes, a Moderna vakcináját már régóta alkalmazzák a 18 évesnél idősebbek körében, és a klinikai vizsgálatok szerint a 12 évesnél idősebb gyerekeken a vakcina hatása ugyanolyan, sőt jobb. A gyerekek immunrendszere jellemzően intenzívebb reakciót ad a vakcinára, így a védettségük is erősebb lesz. Ebben a korosztályban is ugyanazt a két dózist alkalmazzák, mint a felnőtteknél.

A vizsgálatok szerint az oltás mellékhatásai is ugyanolyanok lehetnek, vagyis említésre sem méltók (borpír, helyi fájdalom, enyhe láz, esetleg fáradtság).

Várhatóan hamarosan Magyarországon is elérhetővé válik a Moderna oltás ebben a korosztályban is. Pfizer-oltásra eddig is lehetett regisztrálni a 12 évesnél nagyobb gyerekeket, eddig azonban csak a korosztály 15 százaléka kapta meg az oltást. Ez rendkívül aggasztó, hiszen az iskolakezdés után várhatóan a gyerekek körében fog leginkább terjedni a koronavírus delta variánsa.

Nincs olyan ismert körülmény, amely egy felelős szülőt eltántoríthatna az oltástól. A betegség a gyerekekre is veszélyes lehet, illetve megfertőződve továbbadhatják a fertőzést a kitettebb hozzátartozóiknak.

Fizessen elő a Magyar Hangra!

Ki lesz a nyerő? – Magyar Hang-ajánló

Támogasson minket!

Keresés

Csatlakozzon hozzánk Patreonon

Árnyék podcast – Bántalmaz a kormányom