Az Emmi az elhunyt egészségügyi dolgozókról: szinte mindegyiküknek volt alapbetegsége

Az Emmi az elhunyt egészségügyi dolgozókról: szinte mindegyiküknek volt alapbetegsége

Egészségügyi dolgozó egy a Richter Gedeon Nyrt. gyógyszergyár által kifejlesztett, remdesivir hatóanyagot tartalmazó koronavírus elleni szerrel kezelt beteg mellett a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Infektológiai Intézetében Debrecenben 2020. október 15-én (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Az egészségügyi dolgozók világszerte a fertőzésnek legjobban kitett célcsoport, Magyarországon a járvány kezdete óta összes igazolt fertőzött mindössze 2 százaléka egészségügyi dolgozó, a jelenlegi aktív fertőzöttek 0,6 százaléka, az elhunyt egészségügyi dolgozók szinte mindegyike rendelkezett krónikus alapbetegséggel – erről írt az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). Az ATV híradója annak kapcsán szólaltatta meg a tárcát, hogy a Magyar Orvosi Kamara honlapja szerint már 34 egészségügyi dolgozó hunyt el a koronavírus-járvány következtében.

Az Emmi arról is írt, jelenleg 78 kijelölt kórházban kezelnek koronavírus-gyanús, vagy fertőzött betegeket országszerte, „a kijelölt kórházakban a helyi betegszámokhoz igazodik az egészségügyi dolgozók száma, és ez folyamatosan változik”. – A terhelés egyenletesebbé tételéért olyan jelzőrendszer működik az intézményekben, amely napi szinten jelzi, hol van szükség további ellátó személyzetre – tették hozzá.

A keddi járványügyi adatok szerint egyébként jelentősen csökkent az új fertőzöttek, illetve a 24 órán belül elhunytak száma is, az operatív törzs pedig kedvező tendenciát emlegetett a szennyvízben mért koronavírus-koncentráció kapcsán.