Az energetikai szankciókról indítana nemzeti konzultációt a Fidesz

Az energetikai szankciókról indítana nemzeti konzultációt a Fidesz

Kocsis Máté, a Fidesz (b) és Simicskó István, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője a Fidesz-KDNP kihelyezett frakcióülése szünetében tartott sajtótájékoztatón Balatonalmádiban 2022. szeptember 22-én. A Fidesz és a KDNP frakciója arra kérte a kormányt, hogy indítson nemzeti konzultációt az európai uniós szankciókról. (MTI/Bodnár Boglárka)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az energetikai szankciókról tervez nemzeti konzultációt indítani a Fidesz – derült ki Kocsis Máté és Simicskó István frakcióvezetők tájékoztatásából. Kocsis elmondása szerint a Fidesz-KDNP felkérte a kormányt, hogy indítson egy ilyet. A frakcióvezető meglátása szerint ezek a szankciók valójában Oroszországot hozzák helyzetbe, sokkal gazdagabb lesz az Ukrajnát lerohanó állam, míg Európa szegényebb. Úgy látja, ha a szankciókat visszavonnák, nem lenne infláció és recesszió sem.

A Telex számolt be a sajtótájékoztatóról, melyen elhangzott, az Európai Unióban még senki nem kérdezte meg az embereket a szankciókról, a magyar kormány lesz az első. Kocsis úgy látja, meg kell győzni az európai politikusokat arról, hogy az Oroszországgal szemben hozott energetikai szankciókat meg kell szüntetni, a nemzeti konzultáció pedig „politikai eszköz” lesz a kezükben. A konzultáció eredménye alapján akár parlamenti határozatot is hozhatnak. Egyelőre egyébként csak a szénnel szemben van érvényben szankció, jövő év elejétől pedig az olajjal kapcsolatban is, egyes országok viszont, köztük Magyarországgal, felmentést kaptak alóla.

Simicskó kifejtette, garanciát kaptak Orbántól arra, hogy a nagy, stratégiai célokat később folytatni tudják, a családtámogatási rendszer pedig jövő évtől működhet.

Kocsis úgy látja, lesznek olyan országok, amelyekben fűtési problémák adódhatnak, Magyarország gázbiztonsága viszont rendben van. Azzal számol, hogy egy magyar háztartásnak ma havi 150-300 ezer forintot adnak azzal, hogy „érvényben van a rezsicsökkentés”. Azt nem tudja, mekkora számlája lesz a következő hónapokban, miután a felesége foglalkozik vele, de abban biztos, hogy átlag feletti fogyasztóknak számítanak.

A kormány még dolgozik azon a Fidesz frakcióvezetője szerint, hogy mivel és hogyan mérnék fel az iskolai osztálytermekben a hőmérsékletet, de nem hiszi, hogy ezt szigorúan ellenőriznék majd. Hozzátette, a frakcióülés helyszínéül szolgáló balatonalmádi szállodában is 18 fok volt, mégis tudtak dolgozni.

Szóba került a DK árnyékkormánya is, Kocsis ezt úgy kommentálta, az árnyékban is le lehet égni. A szívhangos szabályozásról kifejtette, nem szigorítottak abortuszkérdésben, „az érintett nő dönt, a döntést nem vette el senki.” Viszont ha az Országgyűlés elé került volna a döntés, természetesen ott is támogatták volna. Kocsis elmondta továbbá, egyedül Hadházy Ákos tehet róla, hogy még nem tehette le a képviselői esküjét.