Az érintettek befolyásolásának veszélye miatt tartják bent Herczeg Zoltánt

Az érintettek befolyásolásának veszélye miatt tartják bent Herczeg Zoltánt

Herczeg Zoltán (Forrás: a divattervező közösségi oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy hónapra, vagyis november 23-ig rendelte el a bíróság Herczeg Zoltán divattervező letartóztatását. Az ok: ne befolyásolhassa az ügy más érintettjeit. Ez még nem végleges, mert az ügyész és az egyik ügyvéd is fellebbezett.

A Budai Központi Kerületi Bíróság vasárnapi ülésén egy hónapra – 2022. november 23-ig – elrendelte egy személy letartóztatását, egy további letartóztatására vonatkozó ügyészi indítványt pedig elutasított egy büntetőügyben, amelyben mindkét terheltet kábítószer-kereskedelem bűntettével gyanúsítják – ezt közölte a Magyar Hang megkeresésére a Fővárosi Törvényszék, amikor az ismert divattervező, Herczeg Zoltán ügyéről érdeklődtünk. Mint közölték, az ügyészség mindkettőjük esetében kábítószer-kereskedelem miatt a letartóztatást kérte, a védők ugyanakkor az ügyészi indítvány elutasítását és enyhébb kényszerintézkedés elrendelését szerették volna. A bíróság szerint pedig a kényszerintézkedés elrendelésének feltétele csak az egyik terheltnél állt fenn: esetében megalapozottan feltehető, hogy a bizonyítást veszélyeztetné, így különösen a büntetőeljárásban részt vevő vagy más személyt jogellenesen befolyásolna.

A törvényszék tájékoztatása szerint a bíróság az egyik terheltnél kábítószer-kereskedelem bűntettének, míg a másiknál csupán kábítószer-birtoklásának megalapozott gyanúját állapította meg. A lefoglalt kábítószerek közül ugyanis csak az egyik gyanúsítottnál talált 100 gramm marihuána kapcsán merült fel az, hogy nagy valószínűséggel meghaladja a csekély mennyiséget. A végzés nem végleges, mivel azzal szemben az ügyész, illetve az egyik gyanúsított és védője is fellebbezést jelentett be.

Mint arról lapunk hétfőn este elsőként beszámolt, pénteken egy rajtaütést követően őrizetbe vették Herczeg Zoltánt, majd vasárnap a nyomozási bíró elrendelte a divattervező, közéleti aktivista letartóztatását. A Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyelete kedden arról tájékoztatta lapunkat, hogy két férfit fogtak el az akcióban, az eljárásnak jelenleg nincs több gyanúsítottja. Az egyiküknél összesen körülbelül 100 gramm növényi törmeléket – az elsődleges adatok szerint marihuánát – és 16 gramm kokaingyanús port, a másiknál összesen körülbelül 85 gramm növényi törmeléket, valamint 1 gramm port – elsődleges adatok szerint kokaint – találtak. Herczeg Zoltán társa – akit információnk szerint a baráti körében „Piciként” emlegetett F. József – szabadlábon védekezhet.

Közben a Magyar Hangnak sikerült elérnie a divattervező jogi képviselőjét. Több kérdést is feltettünk Arató György ügyvédnek az üggyel kapcsolatban, ám ő mindössze annyira volt hajlandó, hogy áttételesen elismerje, tényleg Herczeg Zoltán keveredett bele a kábítószer-kereskedelmi ügybe, és hogy valóban ő képviseli a divattervezőt.

A 24.hu közben azt írta, hogy értesüléseik szerint a divattervező a fogyasztást elismerte, a kábítószerrel való kereskedést azonban tagadta a kihallgatása során.

Címkék: Herczeg Zoltán