Az Európai Bizottság közvetlenül támogatja Budapest klímacéljait

Az Európai Bizottság közvetlenül támogatja Budapest klímacéljait

Erzsébet híd Budapesten (Forrás: Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hatalmas siker és egyben lehetőség: az Európai Bizottság kiemelten fogja támogatni Budapestet a 2030-as klímacél elérésének az érdekében – így kezdi mai Facebook-posztját Karácsony Gergely. Mint megjegyzi: a Bizottság 100 európai várost választott ki az általa indított klímasemleges és okos városok programjába, amelybe három magyar város került be: Miskolc, Pécs és Budapest. A misszió lényege, hogy kísérleti és innovációs központokká tegyék ezeket a városokat, amelyek jó példáit és gyakorlatait valamennyi európai város átveheti, hogy legkésőbb 2050-ig minden város klímasemleges legyen az Unióban.
– Az összességében 360 millió euróból megvalósuló program nem felülről irányított, nem „Brüsszelből” fogják megmondani, hogy mit csináljunk Budapesten, hogy elérjük 2030-ig a klímasemlegességet. A következő lépés, hogy ki kell dolgoznunk egy klímavárosi szerződést, amelynek az összes városi ágazatra lebontva tartalmaznia kell egy átfogó koncepciót az éghajlat-semlegesség elérésére. Ezzel Miskolc és Pécs mellett Budapest, Magyarország fővárosa egy óriási lehetőséget kapott, amellyel élnünk kell. Mi mindent meg is fogunk tenni, de kérjük a magyar kormány támogatását, együttműködését is, mert csak közösen sikerülhet! – olvasható a főpolgármester posztjában.
Az, hogy mennyi pént jut Budapestnek a programból, egyelőre nem derült ki, annyit azonban tudni lehet, hogy az Európai Bizottság összesen 360 millió eurót költ rá.