Az Európai Parlament szerint a magyar kormány semmibe veszi az európai értékeket

Az Európai Parlament szerint a magyar kormány semmibe veszi az európai értékeket

Az Európai Parlament brüsszeli ülésterme 2020. március 10-én (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Parlament az európai értékekkel teljes mértékben összeegyeztethetetlennek tartja, hogy itthon a rendkívüli helyzetet időkorlát nélkül hosszabbították meg, határozatlan időre rendeletekkel kormányozhat a kormány, és meggyengítették az Országgyűlés rendkívüli felügyeleti hatáskörét. A képviselők a transznemű és interszexuális személyek jogai elleni magyarországi támadásokat is elítélik.

Ezek állnak abban az állásfoglalásban, amelyet 395 igen szavazattal, 171 nem ellenében és 128 tartózkodás mellett fogadtak el. Egyúttal a képviselők felkérik az Európai Bizottságot, hogy sürgősen mérje fel, hogy a veszélyhelyzetben hozott intézkedések összhangban állnak-e az uniós szerződésekkel, és szükség esetén a súlyos és tartós jogsértés kezelésére használja ki az összes rendelkezésre álló uniós eszközt, beleértve akár a költségvetési eszközöket is. A parlament a tagállamokat tömörítő Európai Tanácstól azt várja, hogy ismét tűzze napirendre a Magyarország és Lengyelország ellen folyamatban lévő, a hetes cikk szerinti eljárással kapcsolatos vitát és eljárásokat.

Javaslatokat tett az Európai Bizottság a szigorítások enyhítésére | Magyar Hang

A Fidesz képviselői tartózkodtak a szavazáson. Közleményükben azt írták: „A határozat az európai parlamenti frakciókon átívelő baloldali-liberális-centrista többség politikai álláspontját tükrözi. Annak a bevándorláspárti balliberális többségnek a véleményét, akik már hosszú évek óta indulatosan támadják Magyarországot a rágalmaikkal”. Tartózkodó szavazatukkal azt szerették volna kifejezésre juttatni, hogy elutasítják a Magyarországgal szembeni provokációt, de támogatják a járvánnyal szembeni közös európai fellépést.

Ujhelyi István MSZP-s képviselő szintén közleményt adott ki, amelyben azt írta, hogy „a Fidesz nem támogatta az egészségügyi védekezés megerősítését, nem támogatta a munkájukat elveszítő emberek megsegítését, a járvány miatt kieső bérek pótlását, de nem támogatta az Európai Unió működésének átalakítását sem a hatékonyabb válságkezelés érdekében”. Ujhelyi szerint „a Fidesz világossá tette, hogy számára nem a koronavírus az igazi ellenség, hanem az Európai Unió”.

Az állásfoglalást megszavazó Gyöngyösi Márton jobbikos EP-képviselő Facebook-bejegyzése szerint a Fidesz kormány nyerészkedni akar a válságon. – Segítséget és támogatást a magyar embereknek, büntetést a korrupt tolvajoknak! – foglalta össze a véleményét.

A dokumentum többi részében az EP üdvözli a járvány kezelése ügyében eddig megtett lépéseket, ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy nagyszabású helyreállítási és újjáépítési csomagra van szükség következő hét éves költségvetés keretin belül. Ezen túl javasolják, hogy az EU egy legalább 50 milliárd eurós költségvetési szolidaritási alapot állítson fel, illetve szélesebb uniós jogosítványokra is szükség van a határokon átnyúló egészségügyi veszély kezelésére.

A képviselők ragaszkodnak hozzá, hogy az unión belül a gyógyszerek és védelmi eszközök, az élelmiszer és az alapvető árucikkek szállítása céljából végig nyitva kell tartani a határokat. Az Unió egységes piaca „közös boldogulásunk és jólétünk forrása” és a Covid-19-járványra adandó közös és folyamatos válasz kulcsa, hangsúlyozzák.

Az EP egy európai egészségügyi reagálási mechanizmus létrehozását is szorgalmazza, amellyel hatékonyabban lehetne válaszolni bármely jövőbeli egészségügyi vagy higiéniai válságra. Az állásfoglalás szerint a kijárási korlátozások megszüntetését követően közös, összehangolt uniós lépésekre van szükség ahhoz, hogy megakadályozzuk a vírus ismételt felbukkanását.

Marshall-tervet szorgalmaz az Európai Bizottság | Magyar Hang

Az EP kéri a tagállamokat, hogy közösen alakítsák ki a karantén és egyéb veszélyhelyzeti intézkedések feloldásának feltételrendszerét. Egy másik döntésében az Európai Parlament hozzájárult 3,08 milliárd euró egészségügyi célú felhasználásához. Ezzel közvetlenül a tagállamok egészségügyi rendszerét támogatják a koronavírus-járvány elleni küzdelemben. A kezdeményezésnek köszönhetően az Európai Unió megvásárolhatja a sürgősen szükséges orvosi eszközöket (arcmaszkokat és lélegeztetőgépeket), betegeket és orvosi berendezéseket szállíthat a határ menti régiókban, további szakemberek munkába állítását finanszírozhatja az unió legnehezebb helyzetbe került területein, és segíthet a tagállamoknak mobil tábori kórházak létesítésében.