Az idősek körében sem egyértelmű siker a vásárlási idősáv

Az idősek körében sem egyértelmű siker a vásárlási idősáv

A nyugdíjasok csak korlátozott időszakban vásárolhatnak (Fotó: MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tavaszi mintára több üzletben az előírtnál szigorúbban alkalmazzák a koronavírus-járvány elleni védekezés jegyében a héten bevezetett vásárlási idősávokat. Akad vegyesbolt, amely az idősek délelőtti két óráján kívül már nem vagy nem szívesen fogad veszélyeztetett korú vevőket, ám ez jogellenes – írja a Magyar Nemzet néven megjelenő lap. Ezek a boltok arra hivatkoznak, hogy tavasszal ez a gyakorlat vált be, illetve, hogy feszültséget szül a generációk között, ha az érintett vevőkör sem egységesen él a lehetőségekkel. 

A lap szerint a 65 évesnél idősebbek eddig a vártnál kisebb arányban fogták vissza a délutáni látogatásait a zsúfoltabb helyeken. Mint Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke felhívta rá a figyelmet, a boltosok nem tapasztalták jelentős arányban, hogy a 65 év felettiek az idősáv bevezetése óta visszafognák látogatásaikat a mások által is felkereshető, forgalmasabb napszakokban. Az érintettek egy része kevesli a kizárólagos két órát.

Bubenkó szerint ugyanakkor fegyelmezettebb lett a lakosság a kereskedelemben, ami még akkor is érzékelhető, ha az első adventi hétvégével nagyobb fokozatra kapcsol az év végi fogyasztás. A tapasztalatok szerint több vevő érkezik egyedül, mert jobban figyelnek a családok, hogy egyszerre ne bonyolítsák sokan a beszerzéseket. 

Bubenkó kitért arra is, hogy többen már nemcsak maszkot, hanem gumikesztyűt is húznak a vásárláshoz, viszont nem mindenki él az ingyenes kézfertőtlenítés lehetőségével a bejáratnál, holott azzal a bevásárlókocsi kapaszkodóját, a kosár fülét is át lehet törölni.