Az idősotthonokban 142 gondozott hunyt el a járvány kezdete óta

Az idősotthonokban 142 gondozott hunyt el a járvány kezdete óta

Koronavírusos betegeket szállítanak el a Pesti úti idősotthonból (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Országszerte 38 idősotthonban jelent már meg a koronavírus, ezer felett van a megfertőződöttek száma. A legterheltebb ilyen szempontból a Pesti úti intézmény volt.

A koronavírus-járvány hazai megjelenése óta összesen 142 idősotthonban gondozott ember hunyt el – ezt közölték csütörtök délelőtt a koronavírussal kapcsolatos tájékoztatásra létrehozott kormányzati oldalon. Ez azt jelenti, hogy itthon nagyjából minden negyedik áldozat egy-egy ilyen intézmény lakója volt.

Az országban eddig 38 idősotthonban igazoltak koronavírus-fertőzést, 14 budapesti és 24 vidéki intézményben. Összesen 923 gondozottnál és 148 dolgozónál mutatták ki a koronavírust.

A legfertőzöttebb továbbra is a Fővárosi Önkormányzat által fenntartott Pesti úti idősotthon, ahol 55 idős ember halt meg, és összesen 313 lakónál igazoltak a koronavírus-fertőzést. Ez az az intézmény, amely esetében egy ideje már a politikai színtéren zajlik a vita, hiszen a kormányoldal lényegében Karácsony Gergely főpolgármester felelősségét firtatja. Az átpolitizálódás már csak abból is látszik, hogy a kormányzati tájékoztató oldalon külön kiemelik, a fővárosban 14 idősotthonban jelent meg a  fertőzés, ebből 8 intézmény a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában működik. A többi civil vagy egyházi fenntartású. Még azt is külön közölték, hogy az áldozatok közül 99-en budapesti idősotthonok lakói voltak – 87-en fővárosi fenntartású intézményekben éltek.

A szintén fővárosi Vázsonyi Vilmos Idősek Otthonában 18-an hunytak el, 71 a fertőzött gondozottak és 13 a fertőzött dolgozók száma. A fővárosi fenntartású Kamarerdei úti otthonban 11-en hunytak el, 51 a fertőzött a gondozottak és 13 a fertőzött dolgozók száma. A vidéki intézmények közül a legtöbb elhunyt – 8 fő – a mezőszilasi idősotthonban van, 7 fő a seregélyesi, és 4 fő a borsodnádasdi intézményben.

Az operatív törzs és a járványügyi hatóság továbbra is kiemelt figyelemmel kíséri az idősotthonok járványügyi helyzetét. A fenntartók felelőssége továbbra is fokozott a védekezés megszervezésében és a járványügyi szabályok betartásában.