Az illegális szemétlerakók ellen hulladékrendészeket vetne be a kormány

Az illegális szemétlerakók ellen hulladékrendészeket vetne be a kormány

Illegális szemétlerakó a Duna-parton, Budapesten (Fotó: Hulladékvadász)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A hulladékgazdálkodásban is speciális rendészeti szerv felállításáról tárgyalt nemrégiben a kormány – tudta meg a 24.hu. Az Átlátszó a múlt héten írt arról a birtokába került minisztériumi előterjesztésről, amely állami monopóliummá tenné a hulladékgazdálkodást, a lakossági szemét begyűjtésének feladatát pedig elvenné az önkormányzatoktól. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium javaslata lehetővé tenné, hogy 15 éves koncessziós szerződéssel „megbízható” magánvállalkozások – például Mészáros-közeli cégek – lépjenek be a hulladéküzletbe.

A portál információi szerint a csomagról, amely átformálná a hulladékgazdálkodás eddigi rendszerét, még nem hozott végleges döntést a kabinet. Ennek oka, hogy az új rendszer pénzügyi megalapozottságát illetően felmerültek kételyek, és az önkormányzatok – köztük fideszesek – ellenállásával is számolni kell.

A várható csúszás ellenére Palkovics László miniszter bejelentette, hogy július 1-jétől elindítják a hulladékgazdálkodási hatóság, a Körforgásos Gazdaság Nemzeti Hivatala (KGNH) felállítását, és megkezdődik az illegális hulladéklerakók felszámolása is. A minisztérium tervei szerint a hulladékrendészek a KGNH állományába tartoznak majd, és a hivatal leendő elnöke előtt kell esküt tenniük, amelyben megfogadják, hogy az elvárható legmagasabb szakmai szinten látják el a hulladékgazdálkodás felügyeletével és ellenőrzésével összefüggő feladatokat.

A hulladékrendészeket többek között a természetkárosító hulladéklerakók ellen vethetik majd be, és tettenérés esetén kényszerintézkedéseket is alkalmazhatnak. Az illegális szemétlerakók ellen, akik súlyosabb esetekben akár tíz év börtönbüntetéssel is sújthatók, gázspray-t és gumibotot vehetnének igénybe a rendészek. Ám a bilincs használatának engedélyezésére nem tett javaslatot az ITM, holott az az iskolarendőrök eszköztárába bekerült – írja a portál.

Az innovációs tárca módosítaná a büntető törvénykönyvet is. A szemét engedély nélkül elhelyezésével elkövetett természetkárosítást az eset súlyosságától függően egytől öt vagy kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel lehetne büntetni. Környezetkárosítás jogcímén a kiszabható szabadságvesztés mértéke tíz évig is felmehet, és nem csak az ipari méretű szennyezésekre sújtanának le keményen. Börtön járna azért is, ha valaki az autójából, teherautójából 100 kilogrammot vagy 10 köbmétert meghaladó mennyiséget borít ki, sőt akkor is, ha a hulladék 10 négyzetméternél nagyobb területen szóródott szét.