„Az intenzíven dolgozókat vélhetően kizsigerelik” – Hadházy Ákos kórházi vezetőkkel beszélt

„Az intenzíven dolgozókat vélhetően kizsigerelik” – Hadházy Ákos kórházi vezetőkkel beszélt

Hadházy Ákos és a biztonságiak a szekszárdi kórház előtt Forrás: Hadházy Ákos Facebook-videója

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Két hónapja küldött a szekszárdi kórház főigazgatójának levelet Hadházy Ákos azzal, hogy szeretne bejutni az intézménybe, és ott tájékozódni a koronavírusos betegek ápolásáról. Akkor viszont nem járt sikerrel. A független képviselő lapunknak beszélt erről, miután hétfőn mégis csak eljutott az intézmény vezetőihez, és kapott némi információt a jelenlegi helyzetről. A politikus szerdán egy videót is közzétett Facebook-oldalán a látogatásról.

https://www.facebook.com/hadhazyakos/posts/3312576292186524

El kellett magyaráznia, nem kihallgatni ment oda

Hadházy a Magyar Hangnak azzal érvelt, hogy a látogatási tilalom ellenére Orbán Viktor is bejuthatott tavasszal, így ellenzéki képviselőként szeretett volna ő is tájékozódni. Szerinte látványos, hogy egy ideje már a kormányfő nem is megy ilyen helyekre, „ami nagy baj, mert nagyjából tudhatja, mire számíthat, és feltehetően nem akarja ezt az embereknek megmutatni.”

A független képviselő többek közt arról szeretett volna tájékozódni, hányan haltak meg és mikor a szekszárdi kórházban, illetve koronavírusos betegekkel együtt összesen hány embert kezelnek az intézményben. Két hónappal ezelőtti megkeresésére Hadházyhoz nem jutott el válasz, így megjelent inkább a kórház kapujában, ott kérve bebocsátást. Végül sikerült időpontot szereznie, de hiába, mert miután elment, a főigazgató mégsem ért rá. Most hétfőn aztán mégis sikerült beszélnie többekkel, a vezető mellett az ápolási igazgatóval, a kórházparancsnokkal és a gazdasági igazgatóval. De azt elmondása szerint továbbra sem engedték, hogy a helyszínre bemenjen, és ott beszéljen dolgozókkal.

Hadházy szerint most is hárították sok kérdését, az operatív törzshöz irányították inkább. Ennek szerinte az oka, hogy Kásler Miklós megtiltotta az orvosigazgatóknak, hogy bármiféle felvilágosítást adjanak. Közben ráadásul elvették a képviselők jogát is, hogy az állami szervek működését ellenőrizzék, bár az a paragrafus továbbra is él, hogy az intézményvezetőknek segíteniük kell a munkájukat, és elvileg minősített adatokhoz is hozzájuthatnának. – Nagyon kínos volt az egész, mert értelmes embereknek kellett elmagyarázni, hogy nem kihallgatás céljából mentem oda, hanem mert képviselőként az a dolgom, hogy a kapott negatív információkról tájékozódjam, és ennek fényében javaslatokat tegyek – mondta a politikus.

Már minden orvos volt Covid-osztályon

Hadházy Ákos szerint volt azért, amit sikerült megtudnia, például a kórház humánerőforrás-ellátottságára vonatkozóan. A kórházban békeidőben harminckét diplomás szakápoló foglalkozik az intenzíven ápolt betegekkel, és tizenhat ágy szokott lenni – mondta Hadházy. Így minden ápolóra két beteg szokott jutni, most viszont jóval rosszabb a helyzet, hét darab „tiszta” ágy van és ötvenhét koronás intenzív, így kettő helyett már nyolc emberrel kellene foglalkozzon egy szakápoló.

– Az intenzíven dolgozókat így sejthetően a végletekig kizsigerelik, vélhetően rengeteg túlórával kell dolgozniuk. És a reumatológustól kezdve már mindenki, minden orvos (nagyjából kétszázötven fő) volt már a Covid-osztályra beosztva – sorolta a képviselő. Az átirányított személyzet jelenleg öt orvost és harminc körüli ápolót tett ki.

Másnak sem könnyebb adatot szerezni

Arról, hogy nem könnyű a járvánnyal kapcsolatban adatokat szerezni, Novák Hunor gyermekorvos is beszámolt. Ő ugyanis interjúzott egy intenzív terápiában dolgozó professzorral, de végül csak anonimizálva hozhatta le a hallottakat. „Két nagy (nem budapesti) intenzív osztályról kaptam megbízható, nem publikált adatokat: mindkét helyen a koronavírus miatt intubált, gépi (invazív) lélegeztetésre szoruló páciensek 92-95%-a meghalt. Ami érdekes: a »hivatalos« halálozási arány ezen az intenzíven csak kb. 50% volt a COVID-os lélegeztetett betegek tekintetében. Akkor derült ki, hogy az 50% inkább 95%, amikor hosszas munkával, egyenként megnézték a kezelt betegek adatait, kezelésük kimenetelét. Információim szerint nem arról van szó, hogy szándékosan kozmetikázták, meghamisították az adatokat, hanem a számítógépből ez az 50%-os túlélési statisztika volt nyerhető, volt gyorsan és egyszerűen lekérdezhető” – tájékoztatott Novák. A Magyar Orvosi Kamara győri elnöke tájékoztatott is arról, hogy nem szabad összekeverni az orvosi titoktartást és az intézményi lojalitást a cenzúrával.