Az iskolaőrök nem nyilatkozhatnak a sajtónak

Az iskolaőrök nem nyilatkozhatnak a sajtónak

2019 december elején agyőri Jedlik-gimnáziumban késsel támadt tanárára egy 17 éves diák (Fotó: police.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A friss Magyar Közlönyben megjelentek az iskolaőrökre vonatkozó szabályok – jelentette a Hvg.hu. A hírportál összesítője szerint a rendészeti szervként működő iskolaőrség semmilyen viszonyban lesz az iskola igazgatójával, tanáraival. Minden intézkedéséről a munkáltatójának, a szolgálati elöljárójának, azaz a megyei vagy a budapesti rendőrfőkapitánynak kell írásban jelentést tennie.

A belügyminiszteri rendelet részletesen szabályozza az iskolaőrök alkalmazási feltételeit, ruházatukat, igazolványukat, valamint egészségügyi, pszichológiai alkalmassági feltételeiket, és azt, hogy hány fekvőtámaszt kell tudniuk megcsinálni, és mennyi idő alatt lefutni 1500 métert. „Arról is szól a jogszabály, hogy nem nyilatkozhatnak a sajtónak (akkor sem, ha valamilyen esemény főszereplői lesznek, ami pedig lehetséges), és nem lehetnek tetoválva” – írja a Hvg.hu.

A rendelet szerint az iskolőr igazoltathatja „a biztonságot sértő vagy veszélyeztető személyt”, szükség esetén testi kényszert, bilincset, vegyi eszközt, rendőrbotot alkalmazhat kiskorúakkal szemben is, ha az illető „biztonságot sértő vagy veszélyeztető magatartása, ellenszegülésének mértéke” ezt indokolja. Ütnie, rúgnia azonban nem szabad. „Súlyosabb korlátozással, illetve sérüléssel vagy károkozással járó kényszerítő eszköz akkor alkalmazható, ha a kisebb korlátozással, sérüléssel vagy károkozással járó kényszerítő eszköz alkalmazása nem vezetett eredményre, vagy sikere eleve kilátástalan.”

A Magyar Közlönyben megjelent szövegből nem derül ki, milyen kapcsolatban áll az iskolaőr az iskola vezetőivel és tanáraival. Mivel a rendeletben nincs benne, hogy a jelentéseikről másolatot kellene adniuk az iskolaigazgatónak, vagy hogy az eseményről értesíteni kellene az ügyeletes tanárt, így az is „előfordulhat, hogy az igazgató és az osztályfőnök nem is tudja meg (hacsak nem az érintettől), ha egy diákját meggumibotozták, megbilincselték.”

– Igaz, az iskolaőrök képzéséről kiadott másik jogszabály szerint meg kell tanulniuk, hogy támogassák a a pedagógusok, oktatók munkáját, és működjenek együtt velük, továbbá az iskolaorvossal, védőnővel, iskolapszichológussal, nevelési tanácsadóval. De a munkájukat szabályozó rendeletben ez nincs benne. Oktatási, pszichológiai, jogi ismereteket is elvárnak tőlük, de a tanfolyam utáni vizsgáztató bizottságról az olvasható, hogy tagjainak rendészeti, pszichológiai vagy pedagógiai diplomával kell rendelkezniük – vagyis három rendőrtiszt is eldöntheti, ki alkalmas iskolaőrnek – jegyzi meg cikkében a Hvg.hu.