Az iskolaőrségre jelentkezők többsége nem ment át

Az iskolaőrségre jelentkezők többsége nem ment át

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az iskolaőrségre jelentkezők nagyjából harmada kezdhette meg a képzést a Népszava értesülése szerint. Július végéig összesen 1409-en nyújtottak be pályázatot, majd az egészségügyi, pszichológiai és erőnléti vizsgálatokon 497-en mentek át.

A képzés része negyven órás pedagógiai-pszichológiai, huszonnégy órás bűnmegelőzési és konfliktuskezelési, valamint ötvenhat órás rendvédelmi és gyakorlati tanfolyam. Az Országos Rendőr-főkapitány (ORFK) 422 főt szeretne szolgálatra, 75-öt pedig helyettesítésre beosztani.

A rendőrség azt közölte, országszerte 478 iskola számítana őrre, intézményenként egy-két emberrel. A Népszava azt írta, a szolgálati törvény szerint „a rendvédelmi szerv bármely szervezeti egységéhez és bármely helységbe meghatározott szolgálati feladat teljesítésére.” A Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) szerint többen tartanak attól, hogy paranccsal átvezényelhetik őket iskolákba. Az ORFK viszont hangsúlyozta, hogy csak önkéntes jelentkezőkkel számolnak.

Az FRSZ főtitkár-helyettese, Dávid Ferenc korábban a Népszavának beszámolt róla, többen nemcsak az esetleges költözés miatt idegenkedhetnek a feladattól. – Az embereink a bűnözőkkel való bánásmódhoz szoktak, nem a 16 éves, hangjukat próbálgató kamaszfiúk lecsillapításához. Nem véletlen, hogy a fiatalkorú elkövetőkkel foglalkozó nyomozók is speciális kiképzésben részesülnek. Konfliktus pedig nem csak a gyerekekkel adódhat, hanem tanárokkal és a felháborodott szülőkkel is – mondta Dávid Ferenc.