Az ITM szakértői szerint októberre megugorhatnak a halálozások

Az ITM szakértői szerint októberre megugorhatnak a halálozások

Lélegeztető gépen lévő beteg a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház intenzív osztályán 2020. április 8-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jövő hónap elejére várható a vírus okozta halálozás megugrása – derül ki az innovációs tárca járványügyi csoportjának Népszava birtokába került előrejelzéséből.

A Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakértői szerint abból lehet következtetni a halálozás esetleges közelgő megugrására, hogy az elmúlt hetekben jellemzően a fiatalok között terjedt a második hullámban a járvány.

Az ITM elemzői pedig már augusztus végén figyelmeztettek arra, hogy hasonló folyamat zajlik majd le Magyarországon is, mint Floridában, Dél-Franciaországban vagy Spanyolországban, ahol a sok érintettel, de kevés megbetegedéssel terjedő fertőzés a fiataloktól gyorsan elért az idősebb korosztályokig, és ezzel az áldozatok száma is rövid idő alatt megugrott mintegy négy-öt héttel később. A Népszava szerint az ITM előrejelzést érdemes lehet szem előtt tartani: az elemzés szerint tavasszal meglehetősen pontosan – legalábbis az Emminél nagyobb pontossággal – jelezték előre a járvány alakulását.