Az izraeli nagykövetség lezártnak tekinti Demeter Szilárd gázkamrázós írása ügyét

Az izraeli nagykövetség lezártnak tekinti Demeter Szilárd gázkamrázós írása ügyét

Demeter Szilárd (Fotó: Halász Nóra/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Demeter Szilárd visszavonta az írást, így részünkről az ügy lezárva – erről beszélt Izrael Állam budapesti nagykövete, Yacov Hadas-Handelsman a kormánypárti Mandinernek adott interjújában. Emlékezetes, nagy port kavart, hogy a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója egy írásában azt állította, Európa Soros György gázkamrája. Ez felháborodást váltott ki, többek közt az amerikai és az izraeli nagykövetség is jelezte, ez elfogadhatatlan. Végül Demeter visszavonta írását, és a PIM éléről sem kellett távoznia.

A nagykövet az esetről azt mondta a kormánypárti lapnak: két bajuk van a holokauszt emlegetésével. – Az egyik az, ha annak megtörténtét tagadják vagy relativizálják. (...) A holokauszttal kapcsolatos másik jelenség, amelyet szintén elutasítunk, amikor a tragédia eredeti súlyát kicsinyítik, a fogalmat elkoptatják. Szerintünk ez tiszteletlenség a történelemmel és az áldozatokkal szemben egyaránt. A holokausztot csak egy másik, hasonló volumenű holokauszttal lehet összehasonlítani – fejtette ki.

Demeterrel kapcsolatban arról beszélt, ő még nem találkozott személyesen vele, de figyelemmel követte, hogyan reagált az írása által keltett felháborodásra, tehát hogy elismerte, hogy hibát követett el, és visszavonta a cikkét. Hozzátette: „ (...) a holokauszt magyar tragédia is, nem egy távoli, másokkal történt esemény: magyar zsidók százezreit pusztították el. Én úgy látom, hogy a szerző nem mérte fel, hogy írásának milyen üzenete van, illetve hogy milyen következményei lesznek. A közleményünk világosan kifejezte, mi ezzel a bajunk; Demeter Szilárd visszavonta az írást, így részünkről az ügy lezárva.”

A nagykövet szerint ugyanakkor mindenkinek joga van a gondolatait kifejezni, és lehet bírálóan írni arról, milyen nehéz helyzetbe kerül egy tagállam Európában, de ezt a holokauszttal párhuzamba állítani nem szabad. – „Politikai holokauszt", „gazdasági holokauszt", ...stb. – kérem, ne használják ezeket a kifejezéseket! A zsidókat ért tragédia nem erre való – mondta hozzátéve, többet nem kíván az ügyről mondani.

Fizessen elő a Magyar Hangra!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Keresés

Árnyék podcast – Háború és béke IKEA-színekben