Az LMP felszólította Szijjártó Pétert, hogy hívassa be az orosz nagykövetet

Az LMP felszólította Szijjártó Pétert, hogy hívassa be az orosz nagykövetet

Szijjártó Péter és Szergej Lavrov még 2021 augusztusában (Forrás: Szijjártó Péter/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Hívassa be megint az orosz nagykövetet a magyar külügyminiszter! – követelte pénteki közleményben az LMP.

A párt emlékeztetett: az orosz állami televízióban nemrég újra elhangzott, hogy az 1956-os forradalmat a nyugati nagyhatalmak szervezték, erről a Telex írt részletesebben. Az LMP szerint nem újkeletű gondolat ez, „a szovjet időkből is jól emlékszünk az ellenforradalmi keretezésére az 1956-os eseményeknek, így pedig jól illeszkedik Vlagyimir Putyin re-szovjetizációs politikájához”. – 2016-ban is volt már hasonlóra példa, akkor a mi követelésünkre a külügyminiszter behívatta az orosz nagykövetet és kifejezte tiltakozását. A Külügyminisztérium akkori közleménye szerint: „senkitől sem viseljük el, hogy megalázó módon beszéljen az 1956-os forradalomról és a forradalom hőseiről”. Ez utóbbi mondattal teljesen egyetértünk. Senki sem, de főként nem az egykori elnyomók mai propagandája nem vonhatja kétségbe 1956 hőseinek tetteit – írták.

Ezért elvárja az LMP a külügyminisztertől, hogy úgy, mint 2016-ban, most is hívassa be a nagykövetet és újfent fejezze ki a tiltakozását. – Ez egy olyan alapvetés, amit nem lehet feláldozni a jelenlegi Kreml-pártiság oltárán – zárták közleményüket.