Az LMP szerint a kormány azért tiltja a szélerőműveket, hogy megépíthesse a Paks 2-t

Az LMP szerint a kormány azért tiltja a szélerőműveket, hogy megépíthesse a Paks 2-t

Szélerőművek Ausztriában (Fotó: Google Maps)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Határozati javaslatot készített az LMP, amelyet a párt önkormányzati képviselői terjesztenek be a saját településükön. Az előterjesztés értelmében a helyhatóságok fordulnának a kormányhoz, és nyilvánítanák ki szándékukat arra, hogy településük közelében szélerőmű létesülhessen.

Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségének tagja, Érd alpolgármestere szerdán sajtótájékoztatón közölte: 2016 óta él a szabály, amely szerint egy település 12 kilométeres körzetében nem állítható fel szélturbina. Ez a magyar településszerkezet miatt azt jelenti, hogy az országban sehol se lehet ilyet létesíteni. Ennek okára hat éve nem adott magyarázatot a kormányoldal – jegyezte meg.

 

Szerinte a tiltás valódi indoka, hogy a megújuló energia használatának elterjedésével világossá válna: semmi szükség a Paks 2 beruházásra, annak egyetlen célja, hogy extrabevételhez juttassa az orosz államot, valamint Orbán Viktor kormányfő köreit. Tetlák Örs érthetetlennek ítélte, hogy egy önmagát nemzetinek mondó kormány számára miért nem nemzetstratégiai kérdés az idehaza megtermelt olcsó és tiszta energia ügye.

Közölte azt is, hogy pártja ismét benyújtja az Országgyűlés elé a tiltás feloldását célzó javaslatát, amellyel kapcsolatban szerinte még a kormánypártok soraiban sincs egyetértés. Azok ugyanis a gazdasági bizottságban ugyan leszavazták az előterjesztésüket, két kormánypárti képviselőnek azonban „megremegett a keze”  – fogalmazott –, ők tartózkodtak a szavazásnál.

 

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.