Az MSZP, a Párbeszéd és az LMP törvényjavaslatot nyújt be a Fudan-törvény hatályon kívül helyezéséről

Az MSZP, a Párbeszéd és az LMP törvényjavaslatot nyújt be a Fudan-törvény hatályon kívül helyezéséről

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A magyar társadalom és gazdaság érdeke, hogy megépüljön a Diákváros. A Karácsony Gergely főpolgármester és Orbán Viktor miniszterelnök által 2019-ben kötött megállapodás értelmében a Fővárosi Közgyűlés hozzájárult a 2023-as atlétikai világbajnokság budapesti megrendezéséhez, és ennek fejében egyebek mellett vállalta a kormány, hogy megépül a Diákváros. Azzal, hogy a kormány a Fudan egyetem megépítése mellett döntött, felmondta ezt a megállapodást. Karácsony Gergely már hónapokkal ezelőtt jelezte, hogy a Fudan megépítése esetén a Fővárosi Közgyűlésnél kezdeményezni fogja az atlétikai világbajnokság visszamondását – mondta az Országház előtt tartott sajtótájékoztatón Kunhalmi Ágnes szocialista politikus.

Az országgyűlési képviselő arról is beszélt, hogy a Diákváros nemcsak a budapestiek érdeke, hanem a vidéké is, hiszen az ország minden részéből a budapesti egyetemre felvételizettek számára jelentene olcsó lakhatást, hiszen ma már százezer forint alatt nem lehet albérletet találni a fővárosban. Reményeik szerint a tízezernél is több szálláshely letörné az indokolatlanul magas fővárosi albérleti díjakat.

A politikus azt kérte a kormánytól, hogy álljon el a teljesen értelmetlen Fudan-beruházástól, ne legyen fiatalellenes, hiszen oda még ösztöndíjjal sem nagyon tudna bejutni magyar fiatal.
– Azt már láttuk, mit tett a köz- és a felsőoktatással, látjuk, hogy tudásellenes a Fidesz, és csak saját elitneveldét akar létrehozni a fideszes utánpótlásnak – tette hozzá.

Kunhalmi Ágnes végül elmondta, az MSZP-, a Párbeszéd- és az LMP-frakció ezért ma törvényjavaslatot nyújt be a Fudan törvény hatályon kívül helyezéséről, amelynek támogatását kérte a Fidesztől.

Csárdi Antal, az LMP képviselője arról beszélt, hogy a megállapodás aláírásakor arról volt szó, hogy az abban érintett beruházások teljesen transzparensek lesznek. A kormány nemcsak a Diákváros megépítésének ellehetetlenítésével szegte meg az egyezséget, hanem a titkolózással is. Ezzel kapcsolatosan arra hívta fel a képviselő a figyelmet, hogy a felelősségre vonásnak ebben az esetben is meg kell történnie. Miután megalakul a Karácsony-kormány, kikérik az érintett beruházások, így a Fudan-beruházás szerződéseit is, és nyilvánosságra hozzák annak tartalmát. Ugyanígy mindenki számára nyilvános lesz a Diákvárossal kapcsolatos összes szerződés is.

– Véget vetünk annak a tízéves gyakorlatnak, hogy adó tízmilliárdokat költünk el úgy, hogy arról semmit nem tudnak az adófizetők – zárta rövid beszédét a politikus.

Jámbor András képviselőjelölt arról beszélt, hétfőn dönt a Nemzeti Választási Bizottság azokról a népszavazási kérdésekről, amelyet Karácsony Gergely főpolgármesterrel közösen nyújtottak be, és amelyek között van a Diákvárosra vonatkozó kérdés is.

– Ha van egy cseppnyi tisztesség azokban az NVB-tagokban, akiket a Fidesz tart, akkor átengedik ezeket a kérdéseket. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt ígérte, 2023-ban lehet népszavazást tartani a Diákváros ügyében. Mindannyian tudjuk, akkor már fölösleges lesz a népszavazást megtartani, ezt a népszavazást most kell megtartani. Az előválasztás során azt látjuk, a lakhatás a legfontosabb kérdés az emberek számára. Ha a kormány eltörli a Diákváros beruházást, amire most készül, akkor a legfontosabb lakhatással kapcsolatos projektet szünteti meg.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.