Az MSZP és az LMP is béremelést ígér a pedagógusoknak

Az MSZP és az LMP is béremelést ígér a pedagógusoknak

Tanárnõ (k) tételfüzeteket oszt ki a történelem írásbeli érettségi vizsgán a Nagykanizsai Zsigmondy Vilmos Szakképzõ Iskolában 2020. május 6-án (Fotó: MTI/Varga György)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A pedagógusok bérének emelését ígéri az MSZP és az LMP is, ha 2022-ben kormányt tudnak váltani. Konkrét összeget egyik párt sem közölt, de az életpályát és a megbecsültséget kihangsúlyozták.

A veszélyhelyzet is rávilágított arra, mennyire fontos, hogy sok elhivatott, kreatív pedagógus legyen az országban. A kormány azonban továbbra sem hajlandó lépni a tanárhiány ellen, nem látja be, hogy ismét vonzóvá kell tennie ezt a hivatást – közölte pedagógus nap alkalmából az MSZP. A szocialista párt szerint az elmúlt 11 évnek már olyan súlyos következményei vannak, mint a pedagóguslétszám folyamatos csökkenése, pályaelhagyás, a pedagógus pályára készülők számának megfeleződése. – Mára már nyilvánvalóvá vált: belátható időn belül egyre kevesebben lesznek, akik tanítsák a gyerekeinket, ugyanis a végzett pedagógusok mindössze harmada akar tanítani – írták.

A párt szerint a tanárok számára a garanciát ebben az ügyben is a 2022-es kormányváltás jelenti, mert az MSZP – ahogyan azt a „Kormányváltást, Korszakváltást” című előválasztási programjában ígéri – 2022 után a pedagógusbérek vetítési alapját hozzá fogja rendelni a mindenkori minimálbérhez. A pedagógushiány mérséklésére pedig az alapképzésben és az osztatlan pedagógusképzésben is be fogják vezetni a tandíjmentességet, a teljes körű állami finanszírozást.

Az LMP pedig arról írt, hogy a pedagógusi hivatás ma egyet jelent a rengeteg felesleges adminisztrációval, kifizetetlen túlórákkal, eszközök és mozgástér hiányával, ideológiailag vezérelt tankönyvekkel. Ezekkel a feltételekkel kell felkészíteniük a fiatal generációt a jövő kihívásaira. Ma jobb esetben is csak az választja a pályát, akinek hivatástudatát az említett körülmények sem csorbítják. A rengeteg pályaelhagyó és nyugdíjba vonuló miatt már év végén általános, hogy egy iskola 7-8 álláshirdetést ad fel, de az óvodákban sem jobb a helyzet.

Az ellenzéki párt kiemelte, hogy azonnali béremelés kell a pedagógusoknak és a pedagógiai munkát közvetlenül segítő munkatársaknak a bérek minimálbérhez kötésével. Az LMP küldetésének érzi, hogy kormányváltás esetén visszapótolja az oktatásból kiesett költségeket.

Címkék: LMP, MSZP, pedagógus