Az MSZP szerint nyugdíjkorhatár-emelésre készülnek Orbánék

Az MSZP szerint nyugdíjkorhatár-emelésre készülnek Orbánék

Fotó: Unsplash/Huy Phan

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktorék nyugdíjkorhatár-emelésre készülnek, pedig a Fidesz nem ezt ígérte – írja az MSZP az MTI-nek eljuttatott közleményében. Szerintük ezzel lebuktak Orbánék, a kormány által Brüsszelnek benyújtott javaslatok között szerepel ugyanis „A nyugdíjrendszer fenntarthatóságának javítása”. Ennek szövegéből egyértelműnek látják, hogy a kormány a nyugdíjkorhatár emelésére készül.

Az MSZP alelnöke, Korózs Lajos szerint a Fidesz a mostani 50 éves korosztály nyugdíjba vonulásának lehetőségét nehezítené. Korózs hangsúlyozta: A nyugdíjak előteremtése a költségvetésben a kormány feladata lenne, ugyanakkor azért büntetni az embereket, mert Orbánék rossz döntéseket hoznak, egyszerűen igazságtalanság. Amivel a kormány inkább foglalkozhatna: az alacsony nyugdíjú emberek megsegítése, vagy a nyugdíjrendszer egyenlőtlenségeinek csökkentése.

Az MSZP alelnöke szerint Orbán Viktorék megszüntették a Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságot és a Nyugdíjbiztosítási Alapot. Most pedig arra készülnek, hogy a nyugdíjkorhatárt a várható élettartamhoz kössék, ténylegesen emeljenek a nyugdíjkorhatáron, és szankcionálják a korai nyugdíjba vonulást.

Erre egyébként korábban a Portfolió is felhívta a figyelmet, Magyarország ugyanis a héten közzétette uniós helyreállítási tervét, és ebből valóban az derül ki, hogy hozzányúlna a nyugdíjrendszerhez. 

A magyar helyreállítási tervről készített uniós elemzés is megemlíti, hogy „a magyar népesség elöregedése és az államadósság Covid19-válság alatti növekedése fokozta a hosszú távú költségvetési fenntarthatósággal kapcsolatos kihívásokat”.

A Bizottság anyagához csatolt melléklet pedig részletesebben taglalja a magyar kormányzati vállalásokat, eszerint: „A reform célja a magyar nyugdíjrendszer közép- és hosszú távú költségvetési fenntarthatóságának előmozdítása, a munkával töltött életszakasz meghosszabbításához való hozzájárulás, az alacsonyabb jövedelmű nyugdíjasoknak folyósított nyugdíjak megfelelőségének erősítése mellett. A reform a szükséges mértékben automatikus kiegyensúlyozó mechanizmusokat és egyéb parametrikus változásokat vezet be a nyugdíjrendszerbe”.

Az Orbán-kormánynak konkrét szakpolitikai javaslatokat is elő kell terjesztenie: többek között, de nem kizárólagosan a munkával töltött életszakaszok meghosszabbítására összpontosítva, többek között a törvényes nyugdíjkorhatárnak a várható élettartamhoz való kötésével, valamint a tényleges nyugdíjkorhatár emelésével, a hosszabb munkával töltött életszakaszok ösztönzésével és a korai nyugdíjba vonulás szankcionálásával.