MTA: Meg kell találni az egyensúlyt a tűzifa-felhasználás és az erdők fenntartása között

MTA: Meg kell találni az egyensúlyt a tűzifa-felhasználás és az erdők fenntartása között

Mikrotarvágás a Pilisben (Fotó: pilisikisérlet.okologia.mta.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A lakossági felhasználók részére biztosított évi 10 köbméter hatósági áras tűzifa jelentős segítséget jelenthet azoknak a családoknak, akik készek és képesek fafűtéssel kiváltani a korábban használt gázfűtést, ugyanakkor van ok némi aggodalomra is – legalábbis ez derül ki a Magyar Tudományos Akadémia Fenntartható Fejlődés Elnöki Bizottságának hazai erdők helyzetét taglaló állásfoglalásából.

Azt fejtették ki, hogy egyes becslések 1,5 millióra teszik azon háztartások körét, amelyek rendelkeznek tűzifaégetésre alkalmas berendezésekkel. Azonban amennyiben ezek jelentős hányada ténylegesen igénybe venné a hatósági áras tűzifát, úgy éves együttes igényük akár 10-15 millió köbméter is lehetne. Ennyi tűzifa biztosításához 20-30 millió köbméter kitermelés lenne szükséges, ez pedig jelentősen felülmúlná nemcsak a korábbi évek erdészeti statisztikájában megjelenő tűzifa-kitermelést (2020-ban ez 3,1 millió köbméter volt), de akár a hazai erdők teljes éves folyó növedékét, ami nagyságrendileg 13 millió köbméter. – Nem lehet cél, hogy az erőltetett kitermelés révén csökkenjen és minőségében romoljon a hazai erdőállomány, így meg kell találni a fenntartható egyensúlyt a tűzifa-felhasználás és az erdőterületek fenntartása, bővítése között – közölték.

 

Külön kiemelték, hogy az alaptörvény a természetvédelmi erőforrásokat a nemzet közös örökségeként határozza meg, ezért kiemelten fontos megőrizni az erdőket a következő generációk számára.